Resum de la conferència de Steve Ballmer a Barcelona

Steve Ballmer, Chief Executive Officer (director general), de Microsoft Coporation avui ha estat convidat per la Caixa i la Fundació Barcelona Digital (que té, entre d'altres, Microsoft com a part del patronat). Ballmer ha parlat d'innovació davant de més de quatre-centes persones.

L'acte ha començat uns quaranta-cinc minuts tard i l'iniciat en Jordi Portabella de l'Ajuntament de Barcelona i ERC. Ha agraït a Ballmer la seva presència, ha elogiat la seva trajectòria, i finalment ha dedicat una bona part del seu parlamentari a ressaltar les virtuts de Barcelona com a ciutat fent especial èmfasis amb el districte tecnològic @22. Portabella també ha mencionat que va visitar fa un temps la seu de Microsoft a Seattle convidat per Microsoft.

Ballmer ha invertit la primera meitat de la seva xerrada en explicar la importància de la innovació en les empreses, d'adaptar-se al canvi i del programari en la nostra societat. Ha parlat també de la importància dels processos comunicatius a la innovació i de com les tecnologies de la informació són uns grans facilitadors. Aquesta primera meitat podria haver estat perfectament la presentació de qualsevol altre empresa de les noves tecnologies o una introducció bàsica a la innovació en qualsevol escola de negocis perquè ha estat molt teòrica i no s'ha mencionat gaires exemples concrets.

En la segona part, Ballmer ha afirmat que Microsoft introdueix innovació en cada producte, estratègia, i pràcticament acció que desenvolupa. Ha dit que el programari és la màgia de les tecnologies de la informació i que és un factor clau per qualsevol indústria. Ha parlat de la innovació a Microsoft afirmant que han aconseguit darrerament 3.000 noves patents i que tenen centres de recerca importants. També ha explicat la rellevància que donen a la retroalimentació que reben dels seus usuaris en tot el procés d'innovació. Ha parlat de les àrees de comunicacions, seguretat, entreteniment, i gestió de la informació com àrees claus de la seva recerca. La intervenció ha finalitzat amb la projecció d'un vídeo d'una mica de menys de 10 minuts on han exposat el projecte d'educació que Microsoft ha dut a terme a Ariño (Terol) on amb Tablet PC i continguts digitals han innovat amb educació.

El torn de preguntes era tancat (s'havien de fer prèviament i per escrit). Rosa García García, delegada de Microsoft Ibérica, ha plantejat una selecció de preguntes a Steve Ballmer. S'ha parlat del compromís de Microsoft amb la llengua catalana (a través dels pegats de localització),'ha parlat de seguretat i ha dit que el ciberespai era un món insegur i que ells portaven temps prenent-se en serio aquest tema.

Per últim, Ballmer ha posat molt accent en que les solucions de codi obert destrueixen llocs de treball i la industria local i ha remarcat que Microsoft té més de 4.000 associats a Catalunya i ha demanat al govern català neutralitat en les decisions tecnològiques.

I això ha estat tot més o menys.

En la meva opinió, tot plegat ha estat ensopit. La xerrada de Steve Ballmer ha estat clarament estratègica (pràcticament no s'ha mencionat cap producte concret) i el seu missatge anava clarament adreçat a líders d'opinió, classe política, i empresaris locals, que a més formen tot sigui dit una part molt important del públic. La exposició s'ha centrat en primer posicionar Microsoft com a empresa innovadora i motor de la indústria del programari i segon posicionar Microsoft com a empresa líder i preocupada pel tema d'educació i el desenvolupament local. Posicionaments clarament adreçats a combatre a aquells que els crítiquem per no innovar per donar l'esquena a la indústria local. En el tema de l'educació hi havia una molt clara reacció al projecte LinEx d'Extremadura.

Qualsevol persona que porti un temps treballant a la informàtica sap perfectament que Microsoft ha introduït molt poca innovació realment i ells confonen innovació amb desenvolupament de producte (coses força diferents). Hagués estat molt més interessant sentir algú de Google, Apple, Iddeo, o de la comunitat FireFox a parlar realment d'innovació.

jordi | Wednesday 27 April 2005 - 10:10 pm | | Default | Two comments

Publicada la versió per PDA del llibre Software libre: técnicamente viable, ecónomicamente sostenible, socialmente justo

L'Albert Cuesta de CanalPDA ha adaptat el menu llibre Software libre: técnicamente viable, ecónomicamente sostenible, socialmente justo en format PDA perquè es pugui llegir còmodament des de dispositius de butxaca. Aquí teniu el fitxer, així com instruccions detallades de com usar-lo. Gràcies Albert per la feina!

jordi | Saturday 23 April 2005 - 7:13 pm | | Default | Two comments

Traducció del Beagle al català

He traduït el Beagle al català. Crec que el Beagle és una de les aplicacions més útils que s'ha escrit recentment per GNOME i que donarà a parlar amb el món de l'escriptori a Linux amb els propers mesos. Pujarem la traducció a GNOME durant aquesta setmana a l'espera d'alguna millora sobre la meva traducció inicial. També fa temps vaig traduir al català l'F-Spot i el TomBoy que són eines que uso sovint. La traducció del Tomboy està actualitzada, només cal pujar-la també.

jordi | Thursday 21 April 2005 - 02:04 am | | Default | Two comments

Convidat a la Malla Ràdio el dimecres 20 d'abril

Aquest  dimecres 20 d'abril he estat convidat al programa la Malla Ràdio per parlar del meu llibre Software libre: técnicamente viable, ecónomicamente sostenible, socialmente justo.

Parlant del llibre, la versió en català està força avançada. Si tot va bé estarà llesta per finals del mes vinent. Davant de la impossiblitat de trobar ningú que vulgui publicar en llibre en català,  (si coneixeu algú si us plau m'ho dieu, l'obra està amb Creative Commons), he decidit que la publicaré en linea.  Si més endavant surt algú amb interès en fer l'edició en paper ja en parlarem.

jordi | Saturday 16 April 2005 - 9:38 pm | | Default | No comments

La Generalitat de Catalunya distribueix a diversos mitjans un CD-ROM amb programari en català

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del DURSI distribuirà de franc entre abril i maig, en col·laboració amb l'associació Softcatalà, un nou CD-ROM amb un recull de programari en català.

El CD-ROM també es pot descarregar en línea.

La distribució es farà a través del diari Avui (el dia 23 d'abril, Sant Jordi), el setmanari El Temps (18 d'abril) i les revistes Descobrir Catalunya (26 d'abril), Sàpiens (28 d'abril), NAT (28 d'abril) i Enderrock (2 de maig). També es distribuirà a través de la Xarxa de Telecentres de Catalunya.

El CD-ROM inclou les versions en català de l'OpenOffice.org 1.1, l'Abiword 2.2.4, el Firefox 1.0.1, el Mozilla 1.75, l'Opera 7.54, ThunderBird 1.0, el Gimp 2.2.3, el LeechFTP 1.3 per a Windows i l'OpenOffice.org 1.1, el FireFox 1.0.1, l'Ispell i el Mozilla 1.75 per a Linux.

Una de les novetats que inclou el CD-ROM és la inclusió de la versió catalana del llibre "Cultura lliure". Aquesta obra ha estat llicenciada sota Creative Commons (CC) per Lawrence Lessig, catedràtic de Dret de la Universitat de Standford (Califòrnia, EUA) i un dels fundadors de la iniciativa Creative Commons (CC).

jordi | Monday 11 April 2005 - 08:43 am | | Default | No comments

Entrevista a l'Internauta de Catalunya Ràdio

Marc Belzunces i jo vam ser entrevistats al programa de ràdio l'Internauta de Catalunya Ràdio. L'entrevista s'emetrà el proper diumenge dia 10 d'abril a partir de la 1.00am. Parlem principalment de les III Jornades sobre el català a les noves tecnologies i en general sobre la tasca de Softcatalà.

jordi | Friday 08 April 2005 - 08:50 am | | Default | No comments

III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

El proper 14 d'abril comencen les III Jornades sobre el català a les noves tecnologies. Enguany fa la xerrada inagural  l'escriptor, antropòleg i sociòleg Joan Francesc Mira. També s'ha ampliat l'oferta per assistents i a part de les conferències com cada any, per primer cop, també fem tallers i una festa d'instal·lació permanent.

Aquest any, també per primera vegada, hi haurà publicitat de les Jornades en premsa escrita a La Vanguardia i El Punt el dilluns 11 d'abril, a l'Avui, El Periódico, i El País el dia 12 d'abril.

Ens veiem a les Jornades!

jordi | Thursday 07 April 2005 - 10:36 am | | Default | No comments

Executant Linux tots plegatsD'esquerra dreta: Pinky (mascota de Softcatalà), Jesús Corrius (company de pis, Softcatalà), Javier Candeira (Barrapunto) també visquent al pis, jo, i el cartó de Linux :)

jordi | Tuesday 05 April 2005 - 01:21 am | | Default | No comments