El programa de gestió d'imatges F-Spot per GNOME en català

Fa pocs dies vaig finalitzar la traducció al català de l'F-Spot, un programa de gestió d'imatges desenvolupat en plataforma Mono sobre Gtk#, un altre exemple de les aplicacions d'escriptori modernes que s'estan desenvolupant amb Mono. Qualsevol sistema operatiu modern necessita oferir gestió d'imatges (i vídeo molt aviat) de sèrie ja que ha esdenvigut una necessitat per una gran part dels usuaris. Tradicionalment havia fet servit l'gThumb que penso és molt bon programa però F-Spot ha arribat a un gran de maduresa que finalment m'he passat completament a ell. Molt probablement, F-Spot s'acabarà convertint en el programa de gestió d'imatges per GNOME en un futur proper.

Captura de l'F-Spot en català

F-Spot a més té una integració completa amb Flickr, un lloc web de gestió de col·leccions de fotografies personals que permet treballar amb llicències lliures i que està esdeveniment molt popular amb els darrers mesos. Algunes de les característiques que he trobat realment útils són la barra de cronograma que permet desplaçar-te en el teu repositori de fotografies amb ordenació temporal, la possibilitat de gravar un CD-ROM directament des de-FSpot, i el filtre d'eliminació d'ulls vermells que funciona força bé. Una de les coses precisament pendents a F-Spot es fer un sistema de connectors on es puguin afegir fàcilment nous efectes i funcionalitats de modificació d'imatges.

Després de força temps de col·laborant amb l'Abiword (part del GNOME office) i les traduccions al català del GNOME, la setmana passada he aconseguit un compte CVS per poder col·laborar amb el desenvolupament de F-Spot i GNOME. Ja he enviat el primer pedaç. Espero poder contribuir regularment amb la millora de l'F-Spot i GNOME.

jordi | Monday 30 May 2005 - 2:35 pm | | Default | No comments

Informe de l'IESE sobre programari lliure i criteris d'adopció a les TI

Josep Valor i Sandra Sieber de l'e-business center l'escola de negocis IESE (la primera a l'estat espanyol segons els rankings més acceptats) han publicat les conclusions d'un estudi que sota el títol "Criteris d'adopció en les tecnologies de la informació i la comunicació" en l'àmbit empresarial de l'Estat Espanyol. L'estudi s'ha fet sobre una mostra de 81 empreses on els han demanat valorar quinze criteris diferents.

El primer resultat interessant és que pel 38% de les empreses enquestades el cost d'una solució tecnològica és el factor més important, mentre que un 51% ho considera important. El segon factor d'adopció és el grau de estàndard que és la solució on un 32% ho considera molt important i un 59% ho considera important.

Altres conclusions interessants són que els responsables de tecnologies de la informació tenen una conducta seguidista en un 26% al que fa la resta del sector, un 23% evita canvis radicals tecnològics (conducta conservadora) .

L'informe inclou els resultats d'una enquesta a onze directius de diferents empreses que han estat preguntat sobre els criteris que segueixen per la d'adopció de solucions de codi obert. Destaca que les empreses que no consideren solucions lliures són empreses es troben bloquejades per contractes amb actuals tecnologies i no poden canviar a solucions lliures i que prenen les seves decisions basades en el que fan altres empreses del sector i la reputació de la aplicació.  Per altra banda, les empreses més disposades a adoptar solucions lliures són aquelles que valoren el cost de la solució i els criteris tècnics i no basen les seves decisions en el que fan altres empreses i tenen en compte l'opinió dels seus usuaris.

Penso que el fet que el programari lliure tingui un espai tant destacat en l'informe és el reflex del seu interès pel sector que s'analitza, en aquest cas l'empresarial. Trobo molt positiu que es comenci a valorar cada cop més l'estàndarització de les solucions. Trobo descepcionant que hi hagi un rang tant gran d'empreses amb por als canvis tecnològics, seguidistes de la resta del sector, en resum, poc innovadors.

jordi | Wednesday 25 May 2005 - 9:09 pm | | Default | No comments

Google contracta en Quico Llach de Softcatalà com a traductor i revisor

En Quico Llach ha estat contractat per Google als EUA per ocupar-se de la versió en català dels productes web de l'empresa i ha començat ja ha treballar.

En Quico ha estat el responsable de qualitat lingüística a Softcatalà des dels seus inicis, ha participat en pràcticament tots els projectes de traducció que hem realitzat, molt especialment en les primeres versions dels navegadors de Netscape i el projecte GNOME. També ha estat el coordinador i autor principal de la Guia d'estil de Softcatalà, i junt amb mi mateix, el responsable de l'última versió que vam publicar del Recull de Termes. En Quico va realitzar també la primera traducció de la interfície del Google al català.

Ara mateix en Quico està treballant en la traducció d'AdWords al català, però també està realitzant tasques de correcció general de les diferents aplicacions web.

Crec que són molt bones notícies que una empresa amb la repercusió a la Xarxa de Google faci una aposta pel català d'aquest tipus i que a més hagi escollit algú de l'experiència d'en Quico.

Felicitats per la feina Quico!

jordi | Sunday 22 May 2005 - 8:02 pm | | Default | No comments

Planeta Softcatalà

Inspirats per Monologue i Planet Gnome en Toni Hermoso ha muntat Planeta Softcatalà que és és un recull dels blocs personals dels diferents membres que col·laborem a Softcatalà. Creiem que això augmentarà la facilitat de comunicació entre la gent que estem col·laborant diariament amb el projecte i la gent que vol fer un seguiment del que anem fent. Actualització: En Toni també parla al seu bloc donant més detalls i referències.

jordi | Tuesday 17 May 2005 - 12:05 pm | | Default | Two comments

Sessió al curs de postgrau d'Infonomia

El proper dissabte 21 m'han convidat des d'Infonomia a donar una sessió al seu postgrau sobre programari lliure. Em fa particularment il·lusió ja que sempre he trobat els continguts d'aquest postgrau força ben escollits, de fet abans de començar l'MBA va estar a punt de matricular-me. A part d'això, aquests són sempre grans ocasions per pendre-li el pols a com la gent veu el programari lliure, quines possibilitats hi veu i quins negits i dubtes té.

jordi | Sunday 15 May 2005 - 6:47 pm | | Default | No comments

Dia de l'emprenedor i Oriol Pujol a Barcelona

El proper dijous 12 de maig hi ha la I Jornada d'empresari emprenedor al CosmoCaixa de Barcelona. Teniu el programa disponible al seu lloc web.

El proper 17 de maig a les 19.00 hi ha una xerrada d'Oriol Pujol a la EADA Barcelona. Altament recomenable per qualsevol persona interessada en temes de desenvolupament personal. Malaudament vaig arribar tard pel seminari d'un dia.

jordi | Sunday 08 May 2005 - 7:48 pm | | Default | Two comments

El programari lliure. L'alternativa en català

El proper dimarts 10 de maig m'han convidat a parlar en l'inaguració del curs El programari lliure. L'alternativa en català que duu a terme l'Òmnium Cultural sobre la situació del català a les noves tecnologies i del programari lliure com a oportunitat.  El meu parlamentari es basarà en l'article Programari lliure i llengües minoritzades: una oportunitat impagable que vaig escriure ja fa uns anys però que contiuna sent totalment vàlid, i ara més que mai les comparacions del Dmoz amb Yahoo! en català.

jordi | Friday 06 May 2005 - 11:44 am | | Default | Two comments

Mono 1.2

Mono 1.1.7 està llest. Les males notícies són:

The Mono core is pretty much complete for the 1.2 release, at this point we are only waiting for Windows.Forms to be completed before we can ship it. At this point we are scheduled to release Mono 1.2 in September.

És a dir, ara ja és oficial  que només cal System.Windows.Forms (l'àrea principal on treballo últimament) per acabar-ho. Pressió? Doncs sí. La veritat és que queda molta feina. Ara per ara l'intenció és que 1.2, la primera versió estable des de l'estiu passat, surti al setembre. A més es presentarà a Barcelona (això esta molt bé) al marc del BrainShare.  Personalment m'agradaria que es presentès en un espai públic ja que el BrainShare és de pagament (atenció inclús per a empleats). Alguna cosa farem.

jordi | Wednesday 04 May 2005 - 10:10 am | | Default | Two comments

Entrevista a la revista d'Infonomia

En la revista d'Infonomia d'aquest mes de març (IF) m'han fet una entrevista per parlar una mica del llibre Software libre: técnicamente viable, ecónomicamente sostenible, socialmente justo i de la meva feina a Novell dins del projecte Mono, parlant una mica com ens coordinem, quins objectius té el projecte, entre d'altres coses. L'entrevista era molt més llarga i al final han fet una selecció de respostes. Malauradament la del perill de les patents no surt, que per mi era força important com a usuari i desenvolupador de programari lliure.

jordi | Tuesday 03 May 2005 - 08:55 am | | Default | Two comments

Fent bon progrés a MWF

Fa uns dies un amic meu va venir a visitar-me. Ha estat treballant amb .Net durant els darrers mesos. Com a part de la seva feina ha escrit una aplicació basada en System.Windows.Forms per interaccionar amb una aplicació servidor. El seu programa no era gaire complicat i van ser capacos de fer-lo funcionar amb Mono sobre Linux amb Managed.Windows.Forms en menys d'una hora.

Estem fent molt bon progrés amb Managed.Windows.Foms. També hem estat corregint molts bugs a System.Drawing que ha esdevingut un namespace molt sòlid.La darrera setmana vaig acabar el suport per complex databinding a ListBox i els seus cossins. Aquest exemple il·lusta l'ús de una font de dades única d'array amb diferents controls. He estat durant unes quantes setmanes treballant a Datagrid, que és el control més complex de SWF i força usat en aplicacions desenvolupades amb .Net d'ús intern a empreses.

Estic foça content del progrés que estem fent a Managed.Windows.Foms. Crec que pegarem fort amb Mono 1.2.

jordi | Sunday 01 May 2005 - 2:11 pm | | Default | Two comments