Infonomia presenta les seves novetats editorials

Infonomia presenta les seves novetats editorials:

- Software libre, Jordi Mas
- El Fenómeno Wi-Fi, Antony Brey
- Infonario, Laura Rosas
- Penélope y Ulyses, Fabio Tropea

Lloc: Milvin, Rambla del Poble nou 93. 08005 Barcelona
Hora: 18.30h

En el meu cas el llibre fa sis mesos que està imprès, però bé, més val tard que mai. Allà estaré.

jordi | Thursday 30 June 2005 - 08:43 am | | Default | No comments

Disponible en català la versió en línia del llibre Programari lliure: tècnicament viable, econòmicament sostenible i socialment just

Des d'avui es troba disponible la versió en català del llibre "Programari lliure: tècnicament viable, econòmicament sostenible i socialment just" escrit per en mi mateix (Jordi Mas), que és enginyer de programari a Novell en el projecte lliure Mono, coordinador general de Softcatalà, i  coordinador acadèmic del mestratge de programari lliure de la UOC.

El programari lliure planteja un nou model d’entendre les llibertats de l’usuari, la propietat intel·lectual i la creació i distribució de programari. Ha demostrat ser tècnicament viable, econòmicament sostenible i socialment just, i ha canviat la forma d’entendre la indústria del programari. El Linux, un sistema operatiu desenvolupat per voluntaris, es el vaixell insígnia d’aquesta revolució social i tecnològica que està atraient l’interès d’usuaris, empreses i administracions públiques d’arreu del món. Aquest llibre, al llarg dels seus vuit capítols, desgrana de forma senzilla els principis i repercussions del programari lliure en la nostra societat.

Aquest llibre és una introducció de caràcter divulgatiu sobre el programari lliure aproximadament dues-centes pàgines. En els vuit capítols del llibre es dóna una visió històrica del programari lliure, es tracten els avantatges i mites d'aquest tipus de programari, s'examina el marc jurídic que regula les noves tecnologies, s'analitzen els mètodes de producció del programari lliure, es fa un repàs als principals projectes lliures, i per últim es dedica un capítol complet al programari lliure en l'administració.

L'obra es troba publicada sota llicència Creative Commons que permet la seva còpia, modificació i lliure distribució.

jordi | Tuesday 28 June 2005 - 01:09 am | | Default | Two comments

Novetats al mestratge de programari lliure de la UOC

Com alguns sabeu la Universitat Oberta de Catalunya a l'any 2003 va començar la primera edició del seu mestratge de programari lliure. Durant dos anys (i encara avui en dia)  he coordinat la creació de les 14 autories en les que han participat més 20 autors i que s'han anat alliberant progressivament sota llicència GFDL.  Els autors han fet una gran tasca ja que alguns d'aquests temaris han sentat precedent ja que no existia documentació en registre acadèmic en molts aquests àmbits, i menys amb llicència lliure.

Inspirats per la iniciativa del CourseWare del MIT (que són bàsicament apunts i diapositives lliure però no llibres complets) vam decidir l'alliberament dels materials acadèmics. De fet,  no hi gaire més iniciatives d'aquesta mida (en quant a qualitat i volum) en llengua anglesa o castellana que coneguem. Actualment el mestratge es troba consolidat amb més de 260 alumnes matriculats de l'any del seu inici.

Esperem abans d'aquest estiu poder-ne alliberar els temaris corresponents a les assignatures d'Aspectos legales y explotación, Introducción al desarrollo del software, Ingeniería del software en entornos de software libre Implantación de sistemas,  Aspectos avanzados de seguridad en redes, completant així els que ja hem alliberat i creant així un corpus significant de materials lliures.

Fa uns mesos, la UOC i el DURSI van arribar a un acord per a la traducció de tots els materials dels mestratge al català, i abans de l'estiu s'alliberaran els dos primers mòduls:  Introducció al programari lliure i sistema operatiu GNU/Linux bàsic que actualment només estaven disponibles en castellà.

A nivell acadèmic el mestratge de programari lliure de la UOC ha estat escollit pel Govern de la Generalitat de Catalunya com a experiència pilot per adaptar-se a l'espai educatiu europeu, conegut popularment com Bologna.

Per últim, com a conseqüència de la Declaració de Barcelona per a l'avenç del programari lliure que va formular el Consell Científic del mestratge la Generalitat de Catalunya ha decidit recollir el testimoni de la nostra proposta de la creació d'una xarxa de cooperació internacional entre administracions públiques per impulsar el programari lliure, liderant així un procés internacional, que si arriba a bon port, pot ser molt important  en l'àmbit del programari lliure i el sector púbic.

Aquest novembre comencem una nova edició del mestratge. Enguany he decidit assumir la coordinació completa de tots els consultors (incorporar-ne aquest mes alguns de nous de força coneixement i prestigi) i estem actualizant alguns materials amb l'intenció de augmentar-ne al màxim la qualitat dels materials i l'ensenyament, que personalment i subjectivament, considero ja de bon nivell.

jordi | Wednesday 22 June 2005 - 7:40 pm | | Default | No comments

L'Ajuntament de Rubí reparteix 28.000 CD-ROM amb programari en català

L'Ajuntament de Rubí ha repartit en les bústies de la ciutadania en els últims dies 28.000 còpies d'un CD-ROM amb programari en català. El CD-ROM té el següent aspecte:El CD-ROM conté les versions en català dels programes 7-ZIP, Audacity, FileZille, GAIM, GIMP,  FireFox,  ThunderBird,  OpenOffice,  entre d'altres.  El CD-ROM és una iniciativa del Comissionat de la Societat de la Informació de Rubí, i ha comptat amb la col·laboració del DURSI i de Softcatalà. La producció del CD-ROM ha anat a càrrec de Gnuine.

jordi | Monday 20 June 2005 - 1:52 pm | | Default | No comments

Noctàmbul

Fa uns dies el meu company de cova en Jesús va introduir una entrada al seu bloc interessant. En Jesús és un noctàmbul amateur dels que surt màxim un parell de cops entre setmana i alguna cosa durant els caps de setmana. Jo em considero un noctàmbul professional ja que surto cada nit pràcticament, incloent-hi els caps de setmana on inevitablement t'has de barrejar amb noctàbumls neòfits que sovint no saben ni beure.


De dreta a esquerra Laia, Mònica, Cristina, Eva, i jo. Part de una de les meves colles.

L'edat mitjana a aquesta colla està als 24 aproximadament, pràcticament 10 anys per sota de la meva edat. Estem ultimant un viatge a Grecia tots plegats per finals d'agost. En l'últim any, la meva capacitat de treball s'ha concentrat entre dilluns i dijous durant el dia, divendres i el cap de setmana més les nits entre setmana formen part de l'única vida que realment mereix certa dedicació: la noctàmbula.

jordi | Sunday 19 June 2005 - 6:31 pm | | Default | No comments

La GUADEC 2006 es farà a Barcelona

En Quim Gil ha anunciat avui a la llista de la candidatura de Barcelona com a ciutat per acollir la GUADEC que Barcelona ha estat confirmada per la Fundació GNOME com a ciutat per a la GUADEC 2006. Com sabeu, la GUADEC és la conferència europea d'usuaris i desenvolupadors de GNOME.

La GUADEC ha esdevingut un esdeveniment gran important que dura tres dies i que té una mitjana de més de 500 assistents. No cal dir la responsabilitat que representa assumir una GUADEC i l'esforç organitzatiu que representarà. Sense dubte, estem davant d'una gran oportunitat per a usuaris, estudiants, i professionals que durant uns dies estaran envoltats de les persones que estant decidint el futur de l'entorn d'escriptori més important al món del programari lliure. La candidatura va nèixer d'una proposta que vaig fer a principis de gener i que ha pogut avançar gràcies al suport de la Generalitat a través del DURSI. Més informació sobre com ha evolucionat la candidatura a la web de la Farga.

jordi | Thursday 16 June 2005 - 09:03 am | | Default | No comments

Neix Torna't Mico, la comunitat catalanoparlant d'usuaris de Mono

Aquest dies ha començat a caminar la iniciativa Torna't Mico impulsada per en Ramon Navarro i Bosch i en Jordi Campos i Miralles de la UPC.

La comunitat neix com un grapat de gent de diverses procedències interessats en el desenvolupament d'aplicacions en programari lliure. En la seva trajectòria professional han utilitzat diverses plataformes de desenvolupament i actualment creuen en les possibilitats del projecte Mono, com a infrastructura en programari lliure que permet la posada en pràctica de tècniques actuals de desenvolupament.

Aquest pot ser un molt bon punt d'unió per tots els usuaris que comencen a treballar amb Mono, i per altra banda, una plataforma per fer xerrades i tallers que ens alliberi a en Lluís Sànchez i a mi de fer aquestes tasques i poder-nos centrar en desenvolupament de la plataforma Mono  que és el realment ens agrada fer.

jordi | Wednesday 08 June 2005 - 3:47 pm | | Default | No comments

El nou servei Vol Virtual de l'Ajuntament de Barcelona només per a Windows

L'Ajutament de Barcelona ha estrenat amb els darrers dies un servei per fer vols virtuals a la ciutat de Barcelona. Malaurdament el servei requereix un programa propietari que a més només funciona amb Windows. Sense suport per Linux, Mac o altres sistemes.

Crec que aquestes alçades, i en un país que vol ser capdavanter en Societat de la Informació, no hauria de ser necessari justificar la necessitat de l'accés universal a la informació i els serveis web. Pels que no estiguin familiaritzats amb el concepte, a l'any 2002 vaig escriure un petit article explicant  perquè és important.

En cas de l'Ajuntament de Barcelona, a més, existex la mesura de govern que es va aprovar al Juliol del 2004 que diu textualment en el seu punt cinquè:

Cinquè. El  Ajuntament vetllarà perquè a totes les comunicacions que els ciutadans poden realitzar informàticament es garanteixin els drets dels usuaris que ja utilitzen programari lliure. Aquesta normalització es garantirà especialment al correu electrònic i a les pàgines web, i es complementarà el domini .es amb un domini .net. El Pla Estratègic de Sistemes i el Pla d’Administració Electrònica tenen en curs estudis per implementar-ho aviat.

Per la qualcosa no només el servei hauria de ser universal com ho és la propia Internet per lògica sino que a més hi ha un compromís de govern incomplert.

Esperem que l'Ajuntament reaccioni amb agilitat i ho pugin solucionar aviat.

Actualització: En Maarten de Boer apunta al projecte Earth3D com a possible alternativa lliure.

jordi | Tuesday 07 June 2005 - 9:28 pm | | Default | No comments

El projecte Fedora esdevindrà un projecte autònom de Red Hat

Fedora és un projecte de codi obert desenvolupat col·lectivament, i patrocinat per l'empresa Red Hat. L'objectiu del projecte Fedora és treballar amb la comunitat  per construir un sistema operatiu complet de propòsit general, basat exclusivament en programari lliure. El desenvolupament de la distribució Fedora es fa de manera pública, i qualsevol que hi estigui interessat hi pot col·laborar. Des de Softcatalà portem temps fent-hi l'adapatació al català de les eines d'instal·lació i configuració i és el sistema usat a la Universitat de Lleida que és la universitat pilot en la migració cap a programari lliure encetada pel DURSI.

Red Hat ha anunciat avui divendres a la seva conferència d'usuaris que cedirà tots els drets d'autor i les tasques de desenvolupament de Fedora a una nova entitat que s'anomenarà Fedora Foundation i que serà independent de Red Hat, com en el seu moment va fer America On-line amb la Fundació Mozilla que desenvolupa actualment el navegadors Firefox.

La intenció darrera d'aquesta acció és donar més independència al projecte Fedora per si mateix, facilitar que altres puguin col·laborar-hi, i cercar nou finançament. Amb aquest moviment el projecte s'apropa més a projectes com Apache o Mozilla i cerca crear una comunitat més sòlida al seu voltant.

També crearà una Software Patent Commons amb l'intenció de compartir les patents de programari i permetre el seu ús en qualsevol projecte lliure.

A tot això, la Fedora Core 4 sortirà aquest mes si no hi ha cap contratemps :)

jordi | Friday 03 June 2005 - 11:58 pm | | Default | No comments

Xerrades del mes de juny

Durant el mes de juny m'han convidat ha fer les següents xerrades

- Dimecres 8 de juny 11.00 - Xerrada "Mono, més que una implementació lliure de .Net" en el marc de l'Internet Global Conference. Disponible per OpenOffice.org.
- Dimarts 28 de juny a les 19.30 -  Xerrada "Introducció al Programari lliure" a a la Biblioteca Vila de Gràcia (C/ Torrent de l'Olla, 104)
- Dimecres 29 de juny a les 19.30 - Xerrada "Introducció a Softcatalà i l'estat del programari en català" a la Biblioteca Ignasi Iglèsias Can Fabra (C/ Segre, 24-32)

jordi | Wednesday 01 June 2005 - 11:49 pm | | Default | No comments

L'Internet Global Congress a Barcelona del 6 al 10 de juny

L'Internet Global Congress és un congrés anual sobre Internet i les noves tecnologies que se celebra anualment a Barcelona i aquest any entre els dies 6 al 10 de juny al Palau de Congressos. El congrés es realitza simultàniament en anglès, català i castellà; i els temes estrelles d'aquesta edició són el programari lliure i el protocol de xarxa Internet IPv6.

L'acte inaugural del dilluns anirà a càrrec de Richard Stallman, Fundador de la Free Software Foundation i de Marcelo d'Elia Branco consultor de tecnologies de la informació del govern brasiler, dels quals hem publicat entrevistes en els darrers mesos (Richard Stallman i Marcelo d'Elia Branco).

El programa del congrés està centrat en cinc grans àrees temàtiques que són: empresa, tecnologia, consum, societat, política i cultura i avenços estratègics que comptaran amb gran nombre de xerrades i taules rodones.

Cal destacar l'àrea dedicada a multilingüisme on es faran xerrades relacionades en l'adaptació de programari al català i comptarà amb la presència de persones vinculades al sector públic i privat, així com l'àmbit associatiu; on hi trobem Palmcat que parlarà de l'adaptació de programari per a ordinadors Palm, i en Toni Hermoso de Softcatalà que parlarà de la traducció al català del Firefox i Mozilla.

Les conferències inaugurals de dilluns seran d'accés gratuït, però l'assistència a la resta del congrés té preus que varien de 100 euros a 400 euros depenent del nombre de dies que que hom vulgui assistir-hi.

Més informació:

Web del congrés - http://www.igcweb.net
Article a la Malla- Web de l'article

Article escrit per a Softcatalà i publicat al seu lloc web

jordi | Wednesday 01 June 2005 - 11:29 pm | | Default | No comments