El retrocés del programari lliure al Brasil

Des de fa un temps arriben notícies del Brasil que semblen indicar un retrocés en la seva política de foment en l'ús del programari lliure dins de la ciutadania i dins de la pròpia administració (aspecte que tampoc s'havia desenvolupat de manera significativa). Fa pocs dies Noticias.com publicava un article fent un resum que poques hores després es reproduïa el Projeto Software Livre Brasil.

Les polítiques del Brasil han tingut força impacte a Catalunya, en almenys en tres àrees:

- El text de la proposició de llei de programari lliure en el marc de l'administració pública que ERC va presentar al Parlament de Catalunya i al Senat durant l'any 2002 va estar molt influenciat per una llei de característiques similars presentada al Brasil uns mesos abans i per les actuacions al Perú. Tot això va originar que Microsoft comencès la campanya Software Choice (veure anàlisis d'en Bruce Perens) fent fort lobbying als governs perquè no aprovessin lleis similars. De fet, a Catalunya també ho han estat fent.

- Brasil era el primer, i únic país al món, que tenia una política clara i transversal de forment del programari lliure a tot l'estat. No només hi havia iniciatives local com la de Porto Alegre sino també tota un política global del Govern Federal. Aquesta ha estat una de les referències més importants durant molt de temps junt amb Extremadura quan es parlava de programari lliure al sector públic.

- La creació de vincles Catalunya i Brasil amb materia de programari lliure com l'acord entre l'Ajuntament  de Barcelona i el de Porto Alegre (del qual no en tinc constància de cap acció concreta) o la recent creació de la xarxa internacional d'administracions públiques per impulsar el programari lliure.

Addicionalment, cal recordar que Brasil és un referent molt important, com ho és l'Estat Espanyol, per la resta de països de latinoamerica. Des de Veneçuela fins a Argentina diferents països s'han inspirat en Brasil per tirar endavant lleis i polítiques de foment del programari lliure. Ell retrocés de Brasil en aquestes polítiques no només té un efecte negatiu pel propi desenvolupament del programari lliure en aquest país sino també en el nostre i altres països.

Brasil pot presumir de tenir algunes de les comunitats locals de programari lliure més actives: amb projectes locals de suport a l'OpenOffice, el Mozilla o entorns de programació com el grup d'usuaris de Java Javali o la comunitat de Mono Brasil, que és segurament comunitat més gran al món d'aquest entorn. Totes aquestes comunitats han fet costat a les iniciatives pro-programari lliure del govern. Si alguna cosa ha fallat no es pot culpar a la comuntitat local.

Sembla que el nou rumb polític que han pres les polítiques de Societat de la Informació al Brasil està més alineada amb els interessos de certes multinacionals. Què succeeix? Un primer problema és no tenir un front comú sòlid que pugui donar veus al milers de professionals autònoms, petites, i mitjanes, i grans empreses que es guanyen la vida amb el programari lliure. A Catalunya succeeix quelcom semblant. Malgrat hi ha unes quantes iniciatives per aplegar empreses de programari lliure no hi ha respostes com i quan calen. Sense anar més lluny quan Steve Ballmer de Microsoft va estar a Barcelona cap empresa o lobby d'empreses va contestar les seves afirmacions sobre el programari lliure i la destrucció de la innovació i els llocs del treball. Es van fer des del sector públic (ja que també el va crititar de retruc) però realment calia fer-ho des del sector empresarial que ja és prou madur i té veu per fer-ho.

Al igual que aquí també sembla que el programari lliure ha tingut una penetració en uns sectors molt concrets del texit social i empresarial però l'interès no s'ha despertat de forma generalitzada, i encara, es veu amb recel des de molts llocs.  Sota meu punt de vista les noves tecnologies encara no són prioritaries (veure introducció) per tothom. També el discurs que existeix a favor del programari lliure està en un únic registre incapaç d'adaptar-se a les realitats de diferents sectors sumat a uns costos de canvi encara massa alts (formació, migració de dades) per aquests usuaris. Sense interès, sense saber despertar-lo, i amb uns costos de canvi alts, s'arriba a la massa crítica que s'arriba.

Al Brasil, igual que a Catalunya, hi ha hagut molt debat sobre el programari lliure i el sector públic. Igual, que sobre l'estat de la llengua, la immigració, i altres temes, també cal i és necessari el debat. Però el debat, la taula rodona, la conferència, ha d'anar acompanyada també d'una acció. Seria absurd debatre sobre l'estat del català i no fer res per millorar la seva situació. Amb el programari lliure passa el mateix, la balança debat / acció esta clarament descompensada. El moviment es demostra caminant, i fins ara,  hem caminat poc. Queda l'esperança que quan ho fem almenys no ensopeguem, perquè si ho fem, probablement no hi haurà segones oportunitats a curt termini.

jordi | Wednesday 31 August 2005 - 3:24 pm | | Default | Two comments

Compartint les llistes d'adreçes

El centre Berkman per a Internet i la Societat de l'escola de Dret de Harvard fa unes setmanes ha posat en funcionament el servei gratuït de H20 PlayList. El concepte és que cada usuari crea les seves pròpies llistes d'enllaços sobre un tema específic a articles, webs, llibres, i altres continguts. La idea és bastant semblant a tenir una mena de llista d'adreçes que tothom pot accedir-hi.

Aquest sistema fa molt senzill l'intercanvi de llistes de recursos sobre coneixements concrets. A més el sistema permet subscriure's a llistes per veure els canvis i veure'n les més visitades i les més influents. Una idea simple però molt útil. Per cert, bastant semblant a ListMania, les llistes de llibres temàtiques que els propis usuaris d'Amazon creen.

jordi | Thursday 25 August 2005 - 6:48 pm | | Default | Two comments

Code 46

Fa uns dies (ho sento sempre trigo una mica en escriure) vaig anar a veure Code 46. Malauradament, surten poques de ciència ficció del Regne Unit però sense dubte Code 46 no té res a envenjar a produccions que multipliquen en moltes magnituds el seu pressupost. Sense efectes especials pràcticament i amb una execució sòbria és una pel·lícula de les que deixa empremta.

En Frank Cottrel ens endinsa en un món en el qual sense una tarja d'identificació  no podem entrar a cap ciutat tal com succeeix als pitjors preludis de 1984 de George Orwell. Code 46 és el nom de la llei que regula la procreació. El protagonista (Tim Robbins) és un inspector que vetlla pel compliment d'aquest codi i es veurà involucrat en un romanç que farà trontollar el seu món immediat.

Una bona pel·lícula honesta i ben feta i respectuosa amb la intel·ligència de l'espectador. A Barcelona, porta unes quantes setmanes als cinemes... si teniu oportunitat no us la perdeu.

jordi | Saturday 20 August 2005 - 02:21 am | | Default | One comment

Estudi del National Computing Centre britànic sobre l'adopció del programari lliure a l'àmbit empresarial

El National Computing Centre britànic per encàrrec de la consultora francesa Atos Origin ha realitzat un estudi sobre la maduresa del mercat britànic enfront de l'adopció de solucions de programari lliure.

L'estudi està basat amb una enquesta de dotze preguntes realitzades entre el maig i juny del 2005 amb una mostra de 143 persones de les quals 74% són empreses usuàries de tecnologia i un 27% empreses proveïdores de tecnologia.

Els resultats de l'estudi mostren que el 73% dels enquestats esperen adoptar programari lliure durant els propers cinc anys però que el 69% esperen que aquest només tingui una incidència en àrees específiques.

Entres els beneficis que veuen en solucions basades en programari lliure destaquen que el 27% cost de total de propietat (TCO, total cost of ownership), un 25% la flexibitat que dóna, i un 20% pensa que l'accés al codi font és un benefici. Entre els inhibidors a l'hora d'adoptar solucions de programari lliure la percepció en la manca de suport (33%) i els possibles problemes relacionats amb aspectes legals (drets d'autor, patents) amb més d'un 21%.

Els resultats d'aquest estudi britànic tenen punts coincidents amb un estudi semblant però d'àmbit de l'Estat Espanyol que va ser realitzat per l'IESE i que també constatava que el cost de la solució és un factor primordial alhora d'escollir solucions tecnològiques i una amb una bona predisposició en front les solucions basades en programari lliure.

jordi | Thursday 18 August 2005 - 7:42 pm | | Default | No comments

Els arxius d'en Stanley Kubrick a Barcelona fins finals d'agost

Fins al 31 d'agost al FNAC de l'Illa Diagonal de Barcelona hi ha l'exposició "Els arxius de Stanley Kubrick". L'horari és de 10 del matí fins les 21.30 del vespre i l'entrada és gratuïta.

Entre el material exposat hi ha esborranys de guions, notes, telegrames, pòsters, fotografies, i altres materials. L'exposició no ocupa més de 70 metres quadrats però els objectes exposats són extraordinaris. Entre les nombroses notes i fragments hi ha els guions de 2001 Odisea de l'espai, la Taronja Mecànica, Lolita, i altres títols coneguts del cineasta. Entre objectes que criden especialment l'atenció hi unes quantes de les màscares originals que es van fer servir a la pel·lícula Eyes wide shut.

jordi | Wednesday 17 August 2005 - 9:16 pm | | Default | One comment

Últims dies per enllestir les traduccions del GNOME 2.12 al català

Estem a pocs dies de que la versió 2.12 de l'entorn d'escriptori GNOME vegi la llum. Aquesta nova versió conté millores pràcticament a totes les aplicacions i un nou sistema de gestió de porta-retalls. En Davyd Madeley [en] ha publicat una presentació que fa un tour les principals millores de la versió 2.12. En Xavier A. Conde i en Josep Puigdemont van escriure un article [ca] que fa un repàs als principals programes disponibles a l'anterior versió 2.6.

Les traduccions en català estan en bon estat amb més d'un 95% traduït. La data limit per enviar canvis o noves traduccions és el 22 d'agost (veure el calendari d'alliberaments) i la versió final del GNOME 2.12 sortirà el 7 de setembre si no hi ha cap contratemps. L'altre projecte d'escriptori KDE està aquests dies també enllestint les seves traduccions.

En la versió anterior del GNOME es va començar a fer una revisió de les  traduccions i la qualitat ha millorat molt malgrat sempre es troben petites coses. Un cop alliberada la propera versió l'objectiu és continuar amb les revisions que queden pendents i començar la traducció de la documentació que serà una tasca feixuga.

Per part meva, estic acabant l'actualització de la traducció del Nautilus, el Beagle, preparant algunes correccions generals, i espero tenir temps per acabar la traducció del LifeArea que va començar en Jordi Mallach, que intel·ligentment s'ha anat de vacances aquests dies.

Si voleu donar un cop de mà amb les traduccions al català del GNOME només us heu de passar per la llista GNOME de traduccions al català i presentar-vos.  Sempre calen mans per revisar les traduccions actuals o fer-ne de noves.

jordi | Tuesday 16 August 2005 - 10:05 pm | | Default | No comments

Primer

Fa uns dies vaig anar a veure la pel·lícula Primer, la primera del director Shane Carruth.  És una d'aquelles pel·lícules de ciència ficció que té alguna cosa realment que aportar. Té un ritme i una posada en escena que pot recordar a un altra obra mestre del genère: Pi.

Vaig anar amb una amiga que és professora d'anglès - i jo que el considero que el parlo força bé - però els primers 30 minuts són realment durs, probablement també per a un parlant nadiu, que no hagi estudiat físiques o estigui acostumat al llenguatge científic.

Primer és l'història d'uns hackers especialistes amb física i mecànica apassionats per la seva feina i que es desviuen per ella. Pensen ràpid i parlen ràpid, com molt dels hackers que m'he trobat a la meva vida. En el fons podien ser perfectament enginyers informàtics (de fet un ho és a la vida real) a qualsevol empresa de programari. Ensamblen als seus garatges tot tipus de ginys basats en sistemes elèctrics i mecànics. Finalment, fan una descoberta que possa sobre la taula les relacions entre l'ètica i el nostre quefer.

Una bona pel·lícula totalment recomenable.

jordi | Tuesday 09 August 2005 - 6:33 pm | | Default | Five comments

Entrevista Direcció Assistida de COMRàdio dimecres 3 d'agost a les 11.30

El proper dimecres 3 d'agost a les 11.30 del matí aniré de convidat al programa Direcció Assistida de COMRàdio en representació de Softcatalà per parlar de la seva tasca i parlar també del Premi Nacional de Cultura que tot just ens han atorgat.

jordi | Monday 01 August 2005 - 11:27 am | | Default | No comments