Convidat als Premis Octubre al País Valencià

El proper divendres dia 28 d'octubre estaré als Premis Octubre al País Valencià per participar en la taula rodona "La digitalització i l’espai català de comunicació" (és a les 10.30am) on parlaré de l'efecte d'Internet en l'espai de comunicació català a la Xarxa. És el segon cop que em conviden amb els darrers anys i m'alegra molt poder participar-hi.

Estaré fins diumenge a València on intentaré renunir-me amb alguns de col·laboradors de Softcatalà com en Jordi Mallach i en Sergi Talens ambdós també desenvolupadors de Debian i del projecte Lliurex.

Actualització 27/10/2005. A continuació adjunto el que serà la meva intervenció.

Primer de tot dir que per mi és un honor estar avui aquí amb vosaltres i estic agraït per haver estat convidat.

La meva tasca diària es desenvolupa a Internet i com a membre d'una associació com Softcatalà que ha nascut i viu a Internet des de fa vuit anys crec que és més lògic és que centri la meva xerrada sobre les possibilitats que ens dóna Internet als catalano-parlants.

Per començar us diré que com lector habitual dels diaris de tota la vida (no tinc televisió a casa)  per mi Internet representa un dels canvis de paradigma més interessants en l'espai comunicatiu en els darrers anys.

En els sistemes tradicionals com la premsa, la ràdio, i la televisió (malgrat la ràdio permet certa interactivitat amb connexions telèfoniques i la televisió digital tindrà alguna interacció) són bàsicament sistemes de comunicació en una direcció, en els quals el receptor rep una informació enllaunada que consumeix i on només uns quants privilegiats poden fer d'emissors d'aquesta informació (en alguns casos com la ràdio i la televisió es requereix a més una llicència per fer-ho).

Internet, per altra banda, representa un canvi de paradigma respecte a aquesta realitat. Qualsevol persona amb uns coneixements tècnics assequibles pot esdevenir emissor d'informació mitjançant la publicació de pàgines web trencant d'aquesta manera un monopoli on només uns pocs poden emetre continguts com succeeix a la premsa, ràdio i la televisió. Addicionalment, els usuaris no només són receptors passius d'aquests continguts sino que a més poden participar donan't un valor afegit molt important a les notícies. En aquest sentit, m'agradaria parlar dels blocs que són llocs webs que permeten als usuaris publicar continguts propis. Hi ha blocs temàtics sobre qualsevol tema que us pugueu imaginar. Els blocs permeten fer comentaris a les notícies incentivant així la participació de qualsevol persona: donan't el seu punt de vista, aportant més dades a una informació, o simplement posant en dubte la veracitat de la mateixa.

El repte que presenta Internet respecte altres mitjans és com trobar la informació que ens interessa dins d'un univers amb milers de pàgines publicades en centenars de llengües cada dia. La solució més comuna són els directoris (taxonomies on humans classifiquen llocs webs) i cercadors (cerques sobre un índex creat automàticament), però cal dir, que d'uns anys ençà l'ús dels cercadors a sobrepassat l'ús als directoris. Sense cap mena de dubte tots hem usat i sentit parlar del cercador Google.

L'interessant de Google i molts altres cercadors moderns és el sistema de usen per calcular la rellevància de les pàgines web. Google va introduir un sistema d'autoritats que es basa el nombre d'enllaços que una pàgina rep des d'altres pàgines, és a dir, si tenim una pàgina web que parla sobre literatura catalana que té força enllaços que apunten a ella aquesta pàgina tindrà més pes en l'índex de Google que un altre que en tingui menys. Però no només això, un enllaç a la nostra pàgina sobre literatura que vingui d'una autoritat (una pàgina que al seu voltant rep molts enllaços) tindrà més pes que una pàgina que en tingui menys, és a dir, tindrà molt més pes si rebrem un enllaç d'un lloc web com a Vilaweb (considerat una autoritat pel sistema de Google pels molts enllaços que rep) que si només la rebeu de la meva pàgina personal o qualsevol lloc amb poca freqüència d'enllaços.

Això representa un canvi radical. Google introdueix un sistema bastant democràtic on la pròpia Xarxa autoregula la importància de les seves pàgines web. Ja no importa si et dius l'Avui, el Punt, o el Periódico el que importa és com de popular la pròpia Xarxa mesura que ets. En aquest sentit, Vilaweb, Racocatalà i molts altres llocs web es troben a Internet per davant en els índexs de rellevància dels cercadors de mitjans tradicionals com l'Avui o el Punt.

Internet representa la democratització de la publicació o emissió de continguts, obre les portes a participar a tothom, i més important encara, s'autoregula de forma automàtica i d'una forma prou democràtica. Comparin això amb els mitjans tradicionals.

Un dels casos més representatius d'ús d'Internet com a espai lliure de comunicació és Indymedia, un mitja de comunicació fet amb aportacions de milers d'activistes a tot el món sobre notícies d'àmbit social i polític que inclou textos, imatges i vídeos. Indymedia va néixer a l'any 1999 per donar informació sobre l'organització i seguiment de protestes a Seatle per l'Organtizació Mundial del Comerç i des de llavors ha esdevingut una de les ves independents més importants a la Xarxa. Crear un sistema participatiu com a Indymedia en el món no Internet hagués estat impossible.

Bé, Internet no només serveix per crear mitjans de comunicació sinó també per la creació de continguts culturals col·laboratius. En aquest sentit, m'agradaria parlar-vos de la Wikipedia, una enciclopèdia desenvolupada a Internet per milers d'usuaris de forma col·laborativa. [explicar-ne el funcionament de forma detallada] i de l'OpenDirectory [explicar-ne el funcionament de forma detallada].

Crec que per això és molt important analitzar la presència que té el català en aquest nou espai comunicatiu que és Internet. Segons els resultats d'un estudi que hem publicat a Softcatalà aquest mateix mes, en menys de dos anys el català ha doblat la seva presència a la Xarxa passant de 2.926.550 pàgines web a l'any 2003 a 7.140.000 durant aquest mes. Vull advertir de la relativitat d'aquestes dades ja que és difícil pendre-li el pols de forma absoluta a una llengua a la Xarxa ja que aquesta és un ésser que es troba sempre en moviment. En qualsevol cas, és una dada important. El català a Internet té una bona salut. I té una bona salut perquè milers d'usuaris, institucions i empreses (bé, en certa mesura) poden amb llibertat publicar informació a Internet.

El català és fort a Internet per la llibertat que ens proporciona respecte als mitjans tradicionals. La Xarxa ens obre les portes a un munt de possibilitats de publicació, participació col·laborativa, en la nostra llengua en plena llibertat. Exemples com Wikipedia, Indymedia, o Vilaweb mostren que l'ús de la Xarxa només està limitat per la nostra imaginació. Estem preparats per aprofitar-la?

Moltes gràcies!

jordi | Wednesday 26 October 2005 - 11:57 pm | | Default | No comments

El català dobla la seva presència a Internet en dos anys

Acabo de finalitzar un article sobre la presència del català a la Xarxa. Es tracta d'una actualització de les dades que vaig publicar a l'any 2003. L'article conclou afirmant que s'ha doblat el nombre de pàgines web indexades en català en menys de dos anys i que el català és a dia d'avui la vint-i-sisena llengua a Internet en el marc d'aquest estudi. El català disposaria de 7.140.000 pàgines indexades actualment respecte a les 2.926.550 de l'any 2003.

Actualització: En Carles Pina ha fet una ordenació per creixement.

jordi | Sunday 23 October 2005 - 1:44 pm | | Default | Eleven comments

Xerrada sobre programari lliure i economia a la II Conferencia Internacional de Software Libre

El proper dimecres dia 26 a les 11.30 del matí m'han convidat a parlar sobre programari lliure i ecònomia a la II Conferencia Internacional de Software Libre a Mérida. No cal dir que estic molt content de visitar Mérida que no he estat mai i conèixer més d'aprop aspectes del projecte Linex.

He preparat 40 diapositives  (en català) per parlar breument de programari lliure i economia. Parlaré del programari lliure com a innovació disruptiva, els principals avantatges que proporciona a les empreses usuàries i proveïdores de tecnològia, les tendències actuals a l'indústria, el marc jurídic, i veurem quatre casos d'èxit (Hula, Celtix, OpenOffice.org, i MySQL) d'empreses que es proveixen solucions lliures.

Actualització: aquí teniu la traducció de les diapositives al castellà.

jordi | Saturday 22 October 2005 - 4:07 pm | | Default | One comment