Convidat als Premis Octubre al País Valencià

El proper divendres dia 28 d'octubre estaré als Premis Octubre al País Valencià per participar en la taula rodona "La digitalització i l’espai català de comunicació" (és a les 10.30am) on parlaré de l'efecte d'Internet en l'espai de comunicació català a la Xarxa. És el segon cop que em conviden amb els darrers anys i m'alegra molt poder participar-hi.

Estaré fins diumenge a València on intentaré renunir-me amb alguns de col·laboradors de Softcatalà com en Jordi Mallach i en Sergi Talens ambdós també desenvolupadors de Debian i del projecte Lliurex.

Actualització 27/10/2005. A continuació adjunto el que serà la meva intervenció.

Primer de tot dir que per mi és un honor estar avui aquí amb vosaltres i estic agraït per haver estat convidat.

La meva tasca diària es desenvolupa a Internet i com a membre d'una associació com Softcatalà que ha nascut i viu a Internet des de fa vuit anys crec que és més lògic és que centri la meva xerrada sobre les possibilitats que ens dóna Internet als catalano-parlants.

Per començar us diré que com lector habitual dels diaris de tota la vida (no tinc televisió a casa)  per mi Internet representa un dels canvis de paradigma més interessants en l'espai comunicatiu en els darrers anys.

En els sistemes tradicionals com la premsa, la ràdio, i la televisió (malgrat la ràdio permet certa interactivitat amb connexions telèfoniques i la televisió digital tindrà alguna interacció) són bàsicament sistemes de comunicació en una direcció, en els quals el receptor rep una informació enllaunada que consumeix i on només uns quants privilegiats poden fer d'emissors d'aquesta informació (en alguns casos com la ràdio i la televisió es requereix a més una llicència per fer-ho).

Internet, per altra banda, representa un canvi de paradigma respecte a aquesta realitat. Qualsevol persona amb uns coneixements tècnics assequibles pot esdevenir emissor d'informació mitjançant la publicació de pàgines web trencant d'aquesta manera un monopoli on només uns pocs poden emetre continguts com succeeix a la premsa, ràdio i la televisió. Addicionalment, els usuaris no només són receptors passius d'aquests continguts sino que a més poden participar donan't un valor afegit molt important a les notícies. En aquest sentit, m'agradaria parlar dels blocs que són llocs webs que permeten als usuaris publicar continguts propis. Hi ha blocs temàtics sobre qualsevol tema que us pugueu imaginar. Els blocs permeten fer comentaris a les notícies incentivant així la participació de qualsevol persona: donan't el seu punt de vista, aportant més dades a una informació, o simplement posant en dubte la veracitat de la mateixa.

El repte que presenta Internet respecte altres mitjans és com trobar la informació que ens interessa dins d'un univers amb milers de pàgines publicades en centenars de llengües cada dia. La solució més comuna són els directoris (taxonomies on humans classifiquen llocs webs) i cercadors (cerques sobre un índex creat automàticament), però cal dir, que d'uns anys ençà l'ús dels cercadors a sobrepassat l'ús als directoris. Sense cap mena de dubte tots hem usat i sentit parlar del cercador Google.

L'interessant de Google i molts altres cercadors moderns és el sistema de usen per calcular la rellevància de les pàgines web. Google va introduir un sistema d'autoritats que es basa el nombre d'enllaços que una pàgina rep des d'altres pàgines, és a dir, si tenim una pàgina web que parla sobre literatura catalana que té força enllaços que apunten a ella aquesta pàgina tindrà més pes en l'índex de Google que un altre que en tingui menys. Però no només això, un enllaç a la nostra pàgina sobre literatura que vingui d'una autoritat (una pàgina que al seu voltant rep molts enllaços) tindrà més pes que una pàgina que en tingui menys, és a dir, tindrà molt més pes si rebrem un enllaç d'un lloc web com a Vilaweb (considerat una autoritat pel sistema de Google pels molts enllaços que rep) que si només la rebeu de la meva pàgina personal o qualsevol lloc amb poca freqüència d'enllaços.

Això representa un canvi radical. Google introdueix un sistema bastant democràtic on la pròpia Xarxa autoregula la importància de les seves pàgines web. Ja no importa si et dius l'Avui, el Punt, o el Periódico el que importa és com de popular la pròpia Xarxa mesura que ets. En aquest sentit, Vilaweb, Racocatalà i molts altres llocs web es troben a Internet per davant en els índexs de rellevància dels cercadors de mitjans tradicionals com l'Avui o el Punt.

Internet representa la democratització de la publicació o emissió de continguts, obre les portes a participar a tothom, i més important encara, s'autoregula de forma automàtica i d'una forma prou democràtica. Comparin això amb els mitjans tradicionals.

Un dels casos més representatius d'ús d'Internet com a espai lliure de comunicació és Indymedia, un mitja de comunicació fet amb aportacions de milers d'activistes a tot el món sobre notícies d'àmbit social i polític que inclou textos, imatges i vídeos. Indymedia va néixer a l'any 1999 per donar informació sobre l'organització i seguiment de protestes a Seatle per l'Organtizació Mundial del Comerç i des de llavors ha esdevingut una de les ves independents més importants a la Xarxa. Crear un sistema participatiu com a Indymedia en el món no Internet hagués estat impossible.

Bé, Internet no només serveix per crear mitjans de comunicació sinó també per la creació de continguts culturals col·laboratius. En aquest sentit, m'agradaria parlar-vos de la Wikipedia, una enciclopèdia desenvolupada a Internet per milers d'usuaris de forma col·laborativa. [explicar-ne el funcionament de forma detallada] i de l'OpenDirectory [explicar-ne el funcionament de forma detallada].

Crec que per això és molt important analitzar la presència que té el català en aquest nou espai comunicatiu que és Internet. Segons els resultats d'un estudi que hem publicat a Softcatalà aquest mateix mes, en menys de dos anys el català ha doblat la seva presència a la Xarxa passant de 2.926.550 pàgines web a l'any 2003 a 7.140.000 durant aquest mes. Vull advertir de la relativitat d'aquestes dades ja que és difícil pendre-li el pols de forma absoluta a una llengua a la Xarxa ja que aquesta és un ésser que es troba sempre en moviment. En qualsevol cas, és una dada important. El català a Internet té una bona salut. I té una bona salut perquè milers d'usuaris, institucions i empreses (bé, en certa mesura) poden amb llibertat publicar informació a Internet.

El català és fort a Internet per la llibertat que ens proporciona respecte als mitjans tradicionals. La Xarxa ens obre les portes a un munt de possibilitats de publicació, participació col·laborativa, en la nostra llengua en plena llibertat. Exemples com Wikipedia, Indymedia, o Vilaweb mostren que l'ús de la Xarxa només està limitat per la nostra imaginació. Estem preparats per aprofitar-la?

Moltes gràcies!

jordi | Wednesday 26 October 2005 - 11:57 pm | | Default | No comments

El català dobla la seva presència a Internet en dos anys

Acabo de finalitzar un article sobre la presència del català a la Xarxa. Es tracta d'una actualització de les dades que vaig publicar a l'any 2003. L'article conclou afirmant que s'ha doblat el nombre de pàgines web indexades en català en menys de dos anys i que el català és a dia d'avui la vint-i-sisena llengua a Internet en el marc d'aquest estudi. El català disposaria de 7.140.000 pàgines indexades actualment respecte a les 2.926.550 de l'any 2003.

Actualització: En Carles Pina ha fet una ordenació per creixement.

jordi | Sunday 23 October 2005 - 1:44 pm | | Default | Eleven comments

Xerrada sobre programari lliure i economia a la II Conferencia Internacional de Software Libre

El proper dimecres dia 26 a les 11.30 del matí m'han convidat a parlar sobre programari lliure i ecònomia a la II Conferencia Internacional de Software Libre a Mérida. No cal dir que estic molt content de visitar Mérida que no he estat mai i conèixer més d'aprop aspectes del projecte Linex.

He preparat 40 diapositives  (en català) per parlar breument de programari lliure i economia. Parlaré del programari lliure com a innovació disruptiva, els principals avantatges que proporciona a les empreses usuàries i proveïdores de tecnològia, les tendències actuals a l'indústria, el marc jurídic, i veurem quatre casos d'èxit (Hula, Celtix, OpenOffice.org, i MySQL) d'empreses que es proveixen solucions lliures.

Actualització: aquí teniu la traducció de les diapositives al castellà.

jordi | Saturday 22 October 2005 - 4:07 pm | | Default | One comment

Membre de la Fundació GNOME

Fa unes setmanes en Tim Ney, Director Executiu de la Fundació GNOME, em va proposar per iniciativa pròpia com a membre a la fundació en reconeixement a les meves contribucions a la traducció del GNOME, el desenvolupament d'Abiword, la plataforma Mono, i l'organització de la GUADEC 2006. Ahir vaig rebre la següent notificació:
We are pleased to inform you that you are now part of the GNOME
Foundation Membership. You are now eligible to become a candidate
for election and to vote in the annual Board of Directors elections
held each November.
El que em permetrà participar en les eleccions i referèndums. Per altra banda, la GNOME Foundation també m'ha demanat que estigui amb en Michael Meeks al papers committee de la GUADEC 2006. Fa anys que m'agrada molt el GNOME i estic content de poder ajudar amb tot allò que em demanin.

jordi | Friday 21 October 2005 - 1:12 pm | | Default | One comment

Petició de recolzament a organitzacions contra la retenció de dades

S'ha obert en els darrers dies el lloc web JointDeclaration amb l'objectiu d'aconseguir recolzament d'organitzacions que representin ciutadans, professionals, o empreses a una declaració conjunta que té per objectiu aturar la iniciativa que s'ha presentat al Parlament Europeu sobre la retenció de dades. Aquesta iniciativa obligaria a les companyies telefòniques i als proveïdors d'Internet emmagatzemar totes les dades de tràfic (quines pàgines web visites, a qui envies correus electrònics…) dels seus clients durant períodes de fins a 4 anys i garantir als cossos de seguretat i d'intel·ligència d'Europa l'accés.

Això es suma a l'esforç de la iniciativa germana que té per objectiu recollir suports de persones individuals (de la qual en vaig parlar fa uns dies). Si representeu a qualsevol organització us prego llegiu atentament la petició. Softcatalà, després d'una votació interna, s'ha sumat aquest vespre també a la iniciativa.

jordi | Sunday 16 October 2005 - 7:24 pm | | Default | No comments

Banshee disponible en català

Aquesta tarda he donat per acabada la traducció del Banshee al català. Encara queden algunes cadenes que traduiré abans de final de mes però ja es complement usable en català.

Pels que no conegueu aquest programa, Banshee és una nova aplicació per l'escriptori GNOME que permet de forma senzilla importar, gestionar i reproduir la teva col·leció de música. Es poden importar CD-ROM, sincronitzar la teva col·lecció de música amb el teu iPod (poden inclús reproduir música directament des de l'iPod) crear llistes de cançons, convertir a MP3, i enregistrar CD-ROM de forma senzilla.


L'objectiu de Banshee és amb una sola aplicació cobrir totes les necessitats de l'usuari per la gestió de la teva col·leció musical. Ara mateix s'està treballant amb afegir-hi suport per reproductors sistemes de fitxers USB genèrics, reproductors Dell DJ/Creative Nomad/Zen, i reproductors iRiver. Banshee, si continua com ara, té moltes possibilitats de convertir-se en l'eina estàndard de gestió musical per entorns GNOME. De fet, Banshee pot esdevenir l'iTunes (no cal dir que ha estat un referent a l'escriure Banshee) per a GNOME.

Banshee representa junt amb Tomboy, Beagle, i F-Spot (els quals estan tots en català) l'aposta de Novell en quant a aplicacions d'escriptori innovadores per l'entorn GNOME. Totes elles escrites amb l'entorn de desenvolupament Mono.

jordi | Thursday 13 October 2005 - 9:46 pm | | Default | Two comments

Xerrada el proper dilluns 17 d'octubre al V Workshop REBIUN

Els propers dies 17, 18 i 19 d'octubre se celebra a la UPC de Barcelona V Workshop REBIUN sobre projectes digitals. El dilluns dia 17 d'octubre a les 15.30 faré la primera intervenció de la taula rodona sobre programari lliure i propietat digital on parlaré de les prespectives actuals del programari lliure i dels recursos lliures que hem generat a l'UOC i Softcatalà.

jordi | Wednesday 12 October 2005 - 2:29 pm | | Default | No comments

La distribució de GNU/Linux per a Ensenyament i Softcatalà

Com probablement sabeu aviat es farà públic el resultat del concurs públic que va convocar la Generalitat de Catalunya per subministrar una distribució de GNU/Linux en català per a ensenyament. Molta gent tenim força il·lusió perquè aquest projecte sigui un èxit.

Des de Softcatalà i altres entitats portem anys demanant que el govern s'impliqui amb l'ús del programari lliure en català, i ara ho fa en un sector estratègic com Educació, pensem hem de mirar d'aportar el nostre coneixement en la mida del possible en aquest projecte.

El projecte és probablement el més important en nombre d'usuaris que es farà en aquesta legislatura i superarà a LinEx a Extremadura en quan el desplegament sigui complet (comencen amb 6.000 usuaris). Com veieu, està enfocat a un sector educació que tots considerem estratègic per la introducció del programari lliure en català.

Diverses empreses (Gnuine, UOC, Novell, etc) han contactat amb els últimes setmanes Softcatalà a través de la meva persona per estudiar la possibilitat de que Softcatalà participés en el projecte. De fet, la gent es pensa que el concurs ha estat només per la distribució de Linux però hi ha moltes més coses (web, suport, etc). El presupost per la distro serà força modest. El concurs no contempla noves traduccions.  Això ha estat una miopia greu perquè queden a Linux moltes coses per traduir (les coses no és tradueixen soles) i algunes de les que estan cal revisar-les a fons o inclús tornar-les a traduir. L'única opció viable si no es fan traduccions noves és fer una selecció de paquets i garartir-ne d'aquests seva correctesa lingüística.

El que bàsicament ens proposen totes les empreses que ens han contactat és fer el control de qualitat de la traducció, és a dir, garantir-ne que el producte té una qualitat acceptable.

Si tenim a la nostra disposició una llista detallada del programari que s'inclourà amb les seves versions exactes, temps suficient per fer-ho, i la infraestructura necessària (sistema de control d'errors, PCs, etc) probablement ens involucrarem en els processos de revisió i control de qualitat lingüística amb assumint la co- responsabilitat que això representa.

Tant aviat s'aclareixi si es donen les condicions perquè ens sentim còmodes tots treballant farem una nota oficial.

Actualització: Finalment s'ha fet públic el resultat del concurs. La tecnologia serà OpenSuse.

jordi | Thursday 06 October 2005 - 8:42 pm | | Default | Two comments

Consell Social de la Llengua Catalana

Avui al obrir el correu m'he trobat una carta de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya que diu textualment:
Em plau comunicar-vos que per Resolució del Conseller primer, 21 de setembre (DOGC núm 4470, de 29 de setembre, pàgina 30465) heu estat nomenat vocal del Consell Social de la Llengua Catalana.

Igualment, i seguint les instruccions del President del Consell Social de la Llengua Catalana, el Molt Honorable Pasqual Maragall, us convoca a la sessió constituent que es farà el dia 13 d'octubre, a les 18h, a l'Auditori del Paula de la Generalitat.

Aclarir que lògicament sóc vocal en representació d'un grup de voluntaris que és Softcatalà. Cal ara, posar-se a treballar en un document amb les propostes que sempre hem demanat als respectius governs en quant a l'ús i impuls del català a les noves tecnologies i posar sobre la taula els que pensem són els problemes principals. Dit això, em sembla que la primera reunió serà només de presentació dels convidats.

jordi | Wednesday 05 October 2005 - 12:16 am | | Default | No comments

Xerrada a Lleida sobre Mono el 8 d'octubre i Mono live CD

Dincs del marc IV Jornades LLUG de Programari Lliure  (que són les primeres que es van fer al Principat) a la Universitat de Lleida (que són un únic dia després de les 2a Jornada de Programari Lliure a l'Administració que comença el dijous 6 d'octubre)  m'han convidat a parlar de l'entorn de desenvolupament Mono.

Parlaré de Mono a nivell teòric i després ensenyarem algunes de les aplicacions que s'estan desenvolupant com a Beagle, F-Spot, MonoDevelop, Tomboy o moltes altres. També ensenyaré web services i aplicacions portades amb el nou System.Windows.Forms que portem un any i escaig treballant-hi.

Des fa poques hores ja es pot baixar el Mono Live CD que es un CD interactiu que conté l'entorn Mono, les eines de desenvolupament, i les principals programes fets amb Mono. Aprofitarem també per ensenyar-ho. Als que tingueu ganes de veure Mono, aquest CD interactiu és una forma senzilla i ràpida.

jordi | Tuesday 04 October 2005 - 9:55 pm | | Default | No comments