Traducció de les plantilles de l'OpenOffice.org 2.0 al català

Aprofitant que tinc una mica de temps lliure aquests dies estic ajudant al Jesús amb l'OpenOffice.org.  Coordinaré la traducció i el procés de proves de les plantilles de l'OpenOffice.org al català. He creat una pàgina al Wiki on podeu veure com podeu participar al procés de traducció i quins fitxers hi ha per traduir. Les plantilles són un element important ja que es la base de tots els documents per defecte que usa l'OpenOffice.org. Per qualsevol consulta escriviu-me.

jordi | Friday 30 December 2005 - 9:17 pm | | Default | No comments

Selecció de personal a Google

Per qualsevol empresa de noves tecnologies un dels seus actius més importants (malgrat en aquest país encara molts empresaris no ho han entès), i per algunes el més important, són els seus treballadors. Per això moltes empreses possen força cura amb el procés de selecció i intenten oferir paquets de compensació atractius.

Fa pocs dies el San Francisco Chronique publicava un article que explica alguns detalls interessants dels processos de selecció a can Google, com que ara reben més de 150.000 curriculums mensualment. Els processos de selecció a Google sempre han tingut fama de ser molt durs. En conec un parell de programadors molt brillants que no van passar de la primera entrevista telefònica (un és el cap de projecte d'Abiword).  De totes maneres alguns pocs no passen aquest procés i es contracten simplement perquè estan realitzant una tasca brillant com el cas d'en Jon Trowbridge responsable de Beagle a Novell que va ser contractat fa pocs dies o també a en Guido van Rossum l'autor de Python que va ser contractat també recentment.

Per molta gent treballar per Google pot ser atractiu per la tecnologia i repercussió que té aquesta empresa però no cal menystenir el fet que al ser una empresa que està a borsa també està el fet de fer-se ric en pocs anys.

Innovar desenvolupant bons productes en un sector com Internet o el programari no és un fet aleatori depèn en gran mesura de l'equip que puguis aconseguir aplegar. Google ho va entendre des del principi.

jordi | Tuesday 27 December 2005 - 8:12 pm | | Default | No comments

Especial programari lliure amb CD-ROM a la revista Enxarxa't

La revista de difusió gratuïta de la xarxa de dinamització lingüística de la Universitat de Barcelona Enxarxa't  publica en el seu setè número un especial sobre català i les noves tecnologies de la informació.  S'inclouen quatre articles que parlen de: programari lliure en català a la universitat (Ignasi Labastida), la Càtedra de Programari lliure després d'un any de vida (Orestes Mas), el programari lliure (Anna May, Boi Sagarra i Alfred Verdaguer) i després un article meu sobre el català davant dels reptes de la societat de la informació.

La revista inclou també un còpia del CD-ROM amb programari en català que va editar el govern de la Generalitat de Catalunya i Softcatalà el passat mes d'abril i basat amb el projecte de creació de CD-ROM de Softcatalà.

jordi | Tuesday 20 December 2005 - 11:57 am | | Default | No comments

Aprovada la directiva de retencció de dades al Parlament Europeu

Amb 378 vots a favor, 197 en contra i 30 abstencions el Parlament Europeu ha donat el vist-i-plau a la directiva que regula durant quan de temps es podran retenir les dades de comunicacions electròniques amb l'objectiu de combatre el terrorisme i el crim organitzat i que podria entrar en vigor a mitjans del 2007.

La directiva preveu que es puguin retenir durant un mínim de sis mesos i un màxim de 24 i que afecta a comunicacions electròniques com el correu electrònic o les trucades a telèfons mòbils (incloent-hi trucades perdudes). La informació que es recollirà inclourà el lloc, hora i origen i destí de la comunicació realitzada però no el seu contingut.

El text va ser acordat prèviament abans de la seva aprovació pels grups PPE i PSE (que són majoritaris) el que ha despertat les crítiques dels grups Verds, Esquerra Unitaria Europea queixant d'haver estat exclosos.

Tal com ens van fer ressò a Softcatalà en el seu moment diferents persones i organitzacions a Europa (entre les quals es troba Softcatalà) es vam oposar a aquesta proposta en considerar que no soluciona el problema que s'afronta i, a més, representa una invasió a la privadesa dels ciutadans.

Mes informació: Data Retention Petition Campaign

jordi | Monday 19 December 2005 - 1:30 pm | | Default | No comments

Llibre: La bona sort

No sóc gaire amant dels llibres d'autoajuda però d'aquest llibre m'havien parlat força bé varies persones amb els últims mesos i vaig decidir llegir-lo. Es tracta d'un clàssic que del quan s'han publicat nombroses edicions i en diferents llengües com el català, el castellà, l'anglès, el francès o el suec. Es pot llegir en menys de dues hores. Els seus autors són en Álex Rovira i en Fernando Trías de Bes, ambdós vinculats a l'escola de negocis ESADE.

La bona sort (claus de la prosperitat) ens introdueix mitjançant una faula els 10 principis de la bona sort, entesa aquesta com allò que succeix perquè has treballat per crear les condiccions necessàries i el clima perquè succeixi, al contrari de la sort que succeix per atzar. En la faula el mag Merlin propossa un repte a diferents cavallers que dos accepten, un amb actitut proactiva treballant per aconseguir els elements necessaris perquè la bona sort es creui al seu camí i l'altre amb una actitut negativa. Un dels dos trobarà la bona sort. Un llibre totalment recomanable i d'aquells que es tornen a rellegir.

jordi | Saturday 17 December 2005 - 8:00 pm | | Default | Two comments

I Xornadas do Software Libre na Economía Social e Administracións Locais

Els propers dies 15, 16 i 17 de desembre se celebren les I Xornadas do Software Libre na Economía Social e Administracións Locais a Fene,  A Coruña. M'han convidat a parlar el dia 15 a les 16:00 de programari lliure i economia. Serà també una bona ocasió per intercanviar impressions amb els companys gallecs de l'ús del programari lliure al sector públic i les possibilitats que ofereix el programari lliure per llengües minoritzades.

jordi | Monday 12 December 2005 - 12:52 pm | | Default | Two comments

La propera setmana es debatrà la llei per l'ús del programari lliure al Congrés

L'any passat per aquestes dates ens fèiem ressò a Softcatalà del fet que ERC havia registrat al Congrés una proposta de llei per l'ús del programari lliure al sector públic.

El proper dimarts 13 de desembre es debatrà finalment al Congrés dels Diputats la proposició de Llei per la implantació del programari lliure a l'adminsitració de l'Estat aquest cop de la mà d'Iniciativa Verds (els dos partits van registrar per separat la mateixa proposta). Aquesta proposta de llei insta al govern, i a les empreses on té participació, a utilitzar programari lliure, amb l'única excepció dels casos on no existeixin solucions, en els quals es podria utilitzar programari privatiu. Hi ha tot un article dedicat a la importància de la neutralitat tecnològica dels formats i protocols que reclama que siguin lliures de pagament de royalties i patents. Aquesta proposta també reclamava al Govern que realitzi tasques de difusió del programari lliure. La proposta, en seu tercer article, contempla l'ús de les diferents llengües de l'Estat com a clàusula obligada o de mèrit:
La utilización, desarrollo, distribución y difusión de software libre en las distintas lenguas oficiales del Estado se establecerá, como cláusula obligada o de mérito, en aquellos convenios de colaboración y/o decretos de concesión de subvenciones, en el ámbito delas nuevas tecnologías, que la Administración del Estado suscriba con las Comunidades Autónomas.
Aquest és el segon cop que es debat una llei d'aquestes característiques al Congrés. L'anterior va ser el 16 el setembre de 2002 en que va ser rebutjada amb els vots en contra del Partit Popular. Aquesta mateixa proposició de llei també fou presentada per ERC al Parlament de Catalunya i rebutjada el 25 d'octubre de 2002 amb els vots en contra del Partit Popular i de Convergència i Unió.

Esperem que la llei es registri també aviat al Parlament de Catalunya on probablement serà més senzill aconseguir un cert consens entre els partits abans de debatre-la.

Nota: Gràcies a en Hatem Rivadulla pels detalls.

jordi | Saturday 10 December 2005 - 9:40 pm | | Default | Three comments

The Daily Show

No acostumo massa a enganxar-me a xous televisius (bé, no tinc televisió a casa) però he de confessar que estic convertint-me en un addicte al The Daily Show d'en Jon Stewart (autor del llibre, America the Book). Tant ell com els seus col·laboradors tenen un humor fi, intel·ligent i són uns mestres de la sàtira, habitualment centrada en la classe política i els mitjans de comunicació. El xou es pot considerar força liberal (en estàndards nordamericans). Paga realment la pena. La majoria de xarxes d'intercanvis d'arxius tenen episodis recents.

jordi | Friday 09 December 2005 - 9:09 pm | | Default | No comments

System.Drawing 2.0 support lands

I have been working on the past two weeks on adding .Net 2.0  support to our current System.Drawing implementation in Mono. I have already committed the changes. System.Drawing namespace in .Net 2.0 includes few changes over .Net 1.1. The main ones are:

  • Three new classes BufferedGraphicsContext, BufferedGraphicsManager and BufferedGraphics to easy the use of double buffering when drawing your own controls in System.Windows.Forms. There is really no much benefit using thes classes instead of doing it yourself, but here we go.
  • A few new know colours like ButtonFace,  ButtonHighlight, ButtonShadow,  GradientActiveCaption, GradientInactiveCaption, MenuBar, MenuHighlight, and their correspondant SystemPens and SystemBrushes.
  • A new SystemFont class that gives access to the standard Windows fonts.
  • A new CopyFromScreen method in Graphics class. It allows to capture the contents of the Screen into the current graphics object. I have implemented the Win32 and partially Linux versions. Please, feel free to add the Mac version also.
  • A new handy methods in Size, SizeF, Point, PointF and other classes.
I also have fixed a few issues that we have with System.Drawing signatures and added new test cases for some of the new functionality.

jordi | Monday 05 December 2005 - 7:59 pm | | Default | Two comments

Llibre: The Search

He acabat de llegir fa uns dies el llibre The Search (La Cerca) que té com a subtítol: com Google i els seus rivals han reescrit les regles per fer negocis i han transformat la nostra cultura. Escrit per el periodista John Battelle, confundador de la revista Wired i The Industry Standard. Per escriure el llibre, Battelle ha entrevistat personalment als principals protagonistes d'aquesta història. Són molt enriquidors els comentaris i declaracions resultants d'aquestes entrevistes.

The Search és un llibre imprescindible per entendre com l'intermediació ha esdevingut el gran negoci a Internet després de la crisis de les Puntcom a finals del 2001. Empreses com Google, eBay o Amazon han aconseguint ser econòmicament rentables i de volums molt respectables. Aquests intermediaris es caracteritzen per disposar d'una banda de milers d'usuaris i per altra fonts d'informació (resultats de cerca, articles de subhasta, llibres o altres) en que aquests usuaris estan interessats. Les diferents fórmules per combinar aquesta informació i necessitats són la base del seu negoci.

Durant les primeres pàgines del llibre Battelle es dedica a reflexionar sobre l'impacte d'Internet i els cercadors a la nostra cultura fent una mica de repàs als inicis dels cercadors i els seus models de negoci. Explica amb tot luxe de detalls com l'emprendedor Bill Gross ,en aquella època a Go-To.com, va ser l'inventor del model de negoci actual dels cercadors, sobre el qual es fonamenta tota la indústria de la cerca, i que després Google adoptaria a través del seu AdWords.

Durant el llibre es van fent constants referències a Yahoo! que té molts paral·lelismes a Google ja que, entre altres moltes coses, també va ser fundada per dos estudiants de la Universitat de Standford, i de com les dues empreses han adoptat plantejaments estratègics,  models de negoci, i una imatge de cara a l'usuari diferents.

En les últimes cent pàgines del llibre ens apropem més a la realitat recent de Google i comprén des de la seva IPO (oferta pública d'accions a la borsa) fins als nostres dies ja amb un valor de mercat de 123.450 milions de dòlars. Aspectes com la preocupació que desperta Google per la gran quantitat d'informació que està acumulant i les seves relacions amb el govern americà, els recels que crea entre empreses del sector, són també exposades amb bastant rigor.

Malgrat no es tracten directament el llibre deixa entreveure molt bé el funcionament, la cultura que impera a Google, i les personalitats dels seus fundadors Larry Page i Sergey Brin, que junt amb en Eric Schmidt formen el triumvirat que defineix l'estratègia i pren les decisions executives a Google en el dia dia.

jordi | Sunday 04 December 2005 - 7:19 pm | | Default | Two comments

Sopar de Nadal de Softcatalà 23 de desembre

El proper divendres, 23 de desembre, a les 21.00 hores, farem el sopar de Nadal de Softcatalà. Hi esteu convidats tots els col·laboradors, simpatitzants i usuaris amb els vostres respectius acompanyants. Podeu obtenir més informació i apuntar-vos a la pàgina Wiki que hem creat per l'ocasió.

jordi | Saturday 03 December 2005 - 4:24 pm | | Default | No comments