Últims dies per enllestir les traduccions del GNOME 2.16 al català

Amb les darreres setmanes hi hagut un activitat frenètica a la llista de traducció del GNOME per enllestir la traducció al català de la propera versió. En Josep Puigdemont, Gil Forcada, la Maria Soler, en Xavier Conde Rueda, Esteve Blanch, entre d'altres, hem estat treballant força per finalitzar les traduccions dels nous mòduls, dels desactualitzats i per revisar entre tots les traduccions de la resta. Podeu consultar l'estat actual oficial de les traduccions. La setmana vinent és l'última per fer actualitzacions a la versió final del GNOME 2.16.

Adicionalment, en Robert Millan ha estat treballant també en localitzar i proposar (com ara o també) correccions per tal de millorar la qualitat d'algunes del GNOME. Jo també he fet una revisió completa del GNOME i he publicat el propostes de correcció (com ara o també). He aprofitat per actualitzar els traduccions del F-Spot, el Banshee, el Beagle i el Tomboy de les quals sóc responsable. Parlant del fantàstic Tomboy, finalment ha estat acceptat com a part oficial del GNOME 2.16.

Voleu ajudar en la traducció del GNOME al català? Passeu-vos per la llista de traducció i doneu-nos un cop de mà.

Fa uns dies s'ha conegut que la GUADEC 2007 se celebrarà del 15 al 21 de juliol al Conservatiore de Birmingham al Regne Unit. Des de Gnome.cat organitzarem un viatge per anar-hi plegats els diferents usuaris i desenvolupadors catalanoparlants que tinguin interès. Aquests dies també s'ha llançat la iniciativa Spreadgnome amb l'objectiu de popularitzar aquest escriptori.

jordi | Thursday 31 August 2006 - 1:15 pm | | Default | No comments

La consultora IDC publica les conclusions d'un informe sobre l'adopció del programari lliure

La consultora IDC ha publicat les conclusions recentment (14 d'agost d'enguany) d'un informe sobre l'adopció del programari lliure. L'estudi es basa en enquestes fetes a més de 5.000 desenvolupadors de programari a 116 països diferents. Els resultats indiquen que el 71% dels desenvolupadors usen programari lliure i un 54% el tenen en producció en sistemes a les seves organitzacions.

L'estudi afirma que el programari lliure representa la tendència a llarg termini més significativa que la indústria de programari ha vist des dels inicis dels vuitanta. IDC creu que el programari lliure jugarà un paper fonamental en el cicle de vida de cada categoria de programari essencial i canviarà la proposició de valor de programari empaquetat per a clients.

Segons el Dr. Anthony Picardi, vicepresident superior de Recerca de Programari Global a IDC "Encara que el programari lliure reduirà significativament l'oportunitat d'indústria durant els deu propers anys, l'impacte real del programari lliure és sostenir innovacions en mercats de programari madurs, així estenent la vida útil de béns de programari i diners de clients d'estalvi". L'estudi d'on s'extreuen aquestes conclusions és l'informe 202511 d'IDC que es troba disponible per 3.500 dòlars.

Però aquest no és l'únic informe de consultores favorable al programari lliure que ha vist la llum en els darrers mesos. A finals del 2005 Gartner, l'empresa de consultoria d'anàlisis de mercats en tecnologies de la informació, va publicar les prediccions de la indústria en el propers anys. Entre les aquestes prediccions destaca el canvi que es produirà en la manera que les organitzacions adquireixen programari, causat per la tendència a la diversificació en proveïdors i el programari lliure. Es preveu que a l'any 2008 el programari lliure ja competirà en tots els mercats d'infraestrutura de programari. Per l'any 2010 el programari lliure serà considerat en 80% de casos de programari d'infraestructura i almenys un 25% de la resta de programari. Prediccions que s'han d'entendre com a tals però que estan alineades amb l'opinió generalitzada a la indústria que apunten a que el programari lliure continuarà creixent en nombre de solucions i implantacions.

És important que consultores com Gartner o IDC recomanin programari lliure? Ho és primer perquè s'ajusta a la realitat. I segon, perquè és important per la seva expansió al món empresarial. Els informes d'aquest tipus de consultores són usats molt sovint per empreses de consultoria i grans organitzacions per prendre decisions. Al final les coses cauen pel seu propi pes, i per greu que els hi sàpiga a algunes empreses, el programari lliure ha esdevingut una peça bàsica en la infraestructura de tot tipus d'organitzacions.

jordi | Thursday 24 August 2006 - 8:20 pm | | Default | No comments

Google publica el Google Desktop en català

Google acaba de publicar la versió preliminar del Google Desktop en català. Aquest és el segon programa que tradueix Google al català després que fa uns mesos publiqués la versió en català del gestor fotogràfic Picassa.

El Google Desktop permet fer cerques en el vostre ordinador local, incloent-hi els missatges de correu electrònic, els historials web i les converses del xat. Inclou una gran biblioteca de ginys amb la qual podeu ampliar la seva funcionalitat amb notícies, estat del temps, informació borsària o recordatoris de tasca. Sembla que el programa ha millorat considerablement en les últimes versions.

Per a Gnome existeix des fa temps Beagle (del qual ja vaig parlar breument en un apunt l'any passat) i que aquests dies de vacances he aprofitat per actualitzar la seva traducció al català. Beagle permet fer cerques en local al vostre ordinador i es troba disponible per a la majoria de distribucions. El gran avantatge de Beagle es que existeixen molts connectors i es capaç d'indexar  i reconèixer fitxers en gran nombre de formats.

Actualització: En Marc Belzunces també va parlar-ne fa uns dies.

jordi | Wednesday 16 August 2006 - 7:53 pm | | Default | One comment

Informe d'investigació: software lliure a Catalunya i Espanya

La Dra. Meritxell Roca i Sales investigadora de l'Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya, amb l'assessorament del Dr. Manuel Castells, acaba de publicar un informe d'investigació sota el títol Software lliure a Catalunya i Espanya. L'informe està estructurat amb tres parts: història i desenvolupament del software lliure i de codi font obert, evolució i implantació del software de codi font obert a Europa i Usos i posició estratègica del software lliure a Catalunya i Espanya.

Personalment ho trobo un informe força elaborat on queda patent que s'han invertit moltes hores. S'han dut a terme enquestes amb força gent del sector informàtic i és bastant acurat, malgrat més d'un cop es contraposa el programari lliure al comercial entre d'altres imprecisions. Dit això, venint d'una institució de recerca amb un prestigi com l'IN3 hagués esperat unes conclusions molt més elaborades i que haguessin anat a la soca-rel dels aspectes clau. No sé el rati que hi hagut d'entrevistes qualitatives versus enquestes però penso que havent-hi treballat més en les primeres es podrien haver elaborat unes conclusions més potents.

En qualsevol cas, totalment recomanable la seva lectura que aporta una perspectiva addicional a un tema que és d'interès per tanta gent.

jordi | Friday 04 August 2006 - 3:57 pm | | Default | No comments