Prediccions del programari lliure pel 2007 segons Red Herring

Com és habitual a final de cada any tenim les emplagoses festes, els reculls del que ha estat l'any, i com no, les prediccions per l'any vinent. Enguany la revista Red Herring publica cinc prediccions per l'any vinent relacionades amb el programari lliure:
  • El programari lliure creix a l'escriptori (aquesta surt cada any).
  • Més momentum als països en desenvolupament (Brasil, Rússia, India i la Xina sobretot [1]).
  • Més suport de maquinari per Linux (Sí, jo també tinc una ATI).
  • Windows Vista no tindrà l'acceptació esperada.
  • Aspectes legals: el judici de SCO i patents de programari.
La llista, que clarament no vol ser exhaustiva, s'ha elaborat amb el recull d'opinions d'experts i que com totes aquestes llistes són totalment questionables. Personalment trobo a faltar la nova llicència GPL3, l'alliberament complet de Java o el llançament de versions de peces importants de programari com Firefox 3.0.

M'ha sorprès bastant que Red Herring que té un enfocament empresarial no fes cap anàlisis en les novetats que poden esdevenir al 2007 en programari pel món dels negocis. Crec que la consolidació de solucions de business intelligence, ERP i CRM sembla una clara tendència per l'any vinent.

[1] Països als que se sol referir-se amb el terme BRIC encunyat per Goldman Sachs.

jordi | Sunday 31 December 2006 - 1:28 pm | | Default | No comments

El procés de localització a can Ubuntu

Des de fa poques setmanes m'he decidit a usar la distribució de GNU/Linux Ubuntu en el meu dia a dia a la màquina nova de la feina. Vaig decidir no instal·lar Fedora en aquesta màquina ja que considero que la política d'actualitzacions de Fedora no era el que necessitava per a aquesta màquina. Fedora un cop treu una versió continua actualitzant les versions del programari, és a dir, si tens l'Evolution 2.8.0 als pocs dies tindràs el 2.8.1. Això està bé per màquines de desenvolupament però preferia la política d'Ubuntu o Debian, on un cop un paquet és part d'una versió només s'actualitzen les seves errades.

Estic molt content amb l'Ubuntu i agraeixo la feina de totes les comunitats involucrades amb el seu desenvolupament. Però hi ha una cosa que realment s'han de repensar i és el procés de localització. Un cop finalitzada la instal·lació d'Ubuntu vaig instal·lar el Beagle (sinó sóc incapaç de trobar res). Sorpresa. El programari era una d'una versió força recent però la la traducció era molt antiga (hi havia errades que havia corregit feia almenys un any). Als pocs dies em vaig trobar el mateix amb les eines que uso habitualment, especialment amb el Banshee i l'F-Spot de les quals també sóc el traductor al català. Avui, he descobert que l'Evolution 2.8.1 que s'inclou no té les traduccions de la 2.8.1 originals sinó unes anteriors que contenen encara errades que vam corregir.

Aquest desgavell es degut a que Ubuntu usa les traduccions que té a Rosseta per generar les traduccions pels programes corresponents i no pas les dels paquets originals. Penso que no està funcionant bé com s'està demostrant. A en Jordi Mallach també li sembla que al menys pel català ens està donant més problemes que beneficis i així ho ha manifestat algun cop a Ubuntu, on de fet, va ser empleat una temporada.

Amb Rosseta ja havia tingut problemes sense ser-hi mai usuari. Hi hagut més d'un programa del Gnome (el Gnome Baker va ser un al seu moment) que he volgut traduir i m'han adreçat a Rosseta, que de moment és un programari via web propietari. No només no vull treballar amb aquest programa sinó que a més m'obliguen a passar per una peça, que almenys de moment, és programari tancat. Vaja. Van propossar fa temps que el projectes Gnome adoptés Rosseta com a eina de treball però lògicament la gent es va tancar en banda.

Mentrestant només queda contactar amb en Jordi Mallach, el Jordi Irazuzta  o qualsevol altre persona de l'equip català de traducció per advertir-lis d'aquells paquets que tenen traduccions obsoletes. Un maldecap més. En pocs dies, a principis de gener, sortirà una nova actualització automàtica de les traduccions al català que corregirà el que hem anant veient.

jordi | Wednesday 27 December 2006 - 3:33 pm | | Default | No comments

L'irlandès esdevé llengua oficial a la Unió Europea

A partir del proper 1 de gener del 2007 el romanès, el búlgar i l'irlandès esdevenen llengües oficials a la Unió Europea.

El cas de l'irlandès és molt interessant. És idioma oficial a Eire (juntament amb l'anglès) però el nombre de parlants està per sota del 10% amb un nombre que deu rondar prop del quart de milió. De fet, després d'haver viscut tres anys a Eire puc afirmar que a Atha Cliath (Dublin) no l'he sentit parlar mai i només en àmbits rurals (especialment a l'oest). Probablement amb l'introducció de la televisió en gaèlic amb els darrers anys la situació ha millorat un xic. L'irlandès, malgrat té estat de la República d'Irlanda, és una llengua minoritzada com el català. Crec que és un bon precedent pel català l'acceptació del l'irlandès i espero que obri el reconeixement a més llengües minoritzades que representen la diversitat cultural que tenim a Europa.

Cal recordar que el govern espanyol a través d'en Miguel Angel Moratinos va demanar el reconeixement com a llengües cooficials a Europa del català, l'euskera i el gallec. A la Wikipedia hi ha un molt bon article sobre les llengües a la Unió Europea.

jordi | Sunday 24 December 2006 - 5:37 pm | | Default | Two comments

Un català al Board of Directors de la Gnome Foundation

En les darreres hores s'han publicat els resultats de les eleccions per al Board of Directors de la Gnome Foundation. Els resultats preliminars són els següents:
Quim Gil (165 vots)
Dave Neary (152 vots)
Jeff Waugh (145 vots)
....
Aquests resultats indiquen que en Quim Gil ha estat el més votat. En Quim va ser la persona encarrega d'organitzar la trobada GUADEC a Vilanova i la Geltrú i recentment s'ha traslladat a Finlàndia per treballar per Nokia. Felicitats.

Crec que és especialment destacable que algú no és desenvolupador de programari hagi estat el més votat. Molt sovint la gent que fa documentació, traduccions o activitats organitzatives en aquests projectes internacionals solen estar en una segona línia ja que l'atenció principal la reben els avanços tècnics. Un bon senyal aquest canvi també.

jordi | Tuesday 19 December 2006 - 11:49 am | | Default | No comments

S'aprova la proposició no de llei al Congrés a favor del programari lliure

Ahir es va aprovar la proposició no de llei al Congrés a favor del programari lliure presentada pel PSOE. El mateix PSOE amb els mateixos representants que fa un any i escaig va decidir votar en contra de la proposta de llei (amb unes conseqüències importants al ser de llei) d'ERC i IC/V amb objectius semblants però que, al 2002 quan era a l'oposició, no va tenir problema de votar a favor. Davant d'una manca de recolzament clara del PSOE envers el programari lliure han decidit aprovar una proposició no de llei que difícilment es traduirà en cap avanç significatiu. Si existís interès real s'haurien sentat per consensuar amb altres grups una proposta de llei que si s'hagués traduït en canvis reals a l'administració i que, sense cap dubte, hagués tingut més qualitat i precisió que el text aprovat ahir.

Molt em temo el programari lliure continuarà avançant a l'Estat com ho estat fent fins ara: per l'esforç d'un munt de gent que a títol individual, i sovint lluitant a contracorrent en les seves organitzacions.

jordi | Wednesday 13 December 2006 - 2:42 pm | | Default | One comment

Telefónica i La Caixa creen una empresa de serveis de multilingüisme

Fa temps que Telefónica desenvolupa tecnologies de la llengua que inclouen el català. Algunes amb acords amb universitats com la Pompeu Fabra, però no m'ha deixat de sorprendre aquesta notícia publicada al País fa uns dies que parlava de que Teléfonica centrarà a Barcelona les seves investigacions sobre Internet. En concret la part que diu textualment:
Col·laboració amb La Caixa

En aquest últim camp destaquen els projectes que Telefónica desenvolupa en col·laboració amb La Caixa, entitat financera amb la qual ha constituït una societat al 50% especialitzada en serveis de multilingüisme a través de sistemes informàtics.

Ja existeix un equip que està investigant els processos interns de La Caixa i de Telefònica per a realitzar un inventari de com es porten a terme tots els processos vinculats a operacions que impliquen l'ús de més d'un idioma amb l'objectiu de millorar-los.
Bones notícies que més recerca vingui a Catalunya. Aquesta recerca sense dubte involucrarà el català ja que La Caixa fa un ús molt intensiu del català. Esperem que això es tradueixi a mig termini amb més opcions per les empreses que vulguin adaptar els seus productes i serveis al català.

jordi | Sunday 10 December 2006 - 7:59 pm | | Default | No comments

Mesurant el valor de projectes lliures amb Ohloh

Fa uns dies em vaig trobar amb un lloc web força interessant: Ohloh. Es tracta d'una iniciativa fundada per dos ex-empleats de Microsoft i que recull informació de projectes lliures per tal de mesurar el seu cost econòmic si haguessin estat desenvolupats exclusivament per desenvolupadors a sou. També existeix des de fa uns mesos Sourcekibitzer però que només funciona per a aplicacions escrites en Java.

Les estimacions que realitza Ohloh estan basades en el model COCOMO, bastant acceptat en enginyeria de programari. Aquest model utilitza en el nombre de línies de codi d'un projecte per fer una estimació del seu cost estimat. Al temari d'Introducció al programari lliure del màster de programari lliure de la UOC (escrit per Jesús González Barahona, Joaquín Seoane Pascual i Gregorio Robles) hi ha una estimació també basada en COCOMO del cost d'alguns dels principals projectes lliures.

Aquí teniu algunes estimacions d'Ohloh:
Projecte           Anys d'esforç*      Cost estimat en dòlars
Abiword            104 anys        $5.727.237
GIMP 169 anys
$9.283.849
KDE               195 anys        
$10.750.392
Firefox            39 anys        
$2.125.660
Mono             686 anys        
$37.710.887
Open
Office.org  1710 anys         $94.036.902
* Any complet de feina d'un desenvolupador de programari

Algunes dades poden ser sorprenents (la valoració de KDE em sembla baixa per exemple). Tingueu en compte que molts projectes es basen en biblioteques i mòduls que no són part del del projecte mateix.Aquests dies la Harvard Business School ha publicat un estudi d'en Marco Iansiti i David Sarnoff que examina els motius de les empreses per invertir en programari lliure. L'estudi estima que amb els darrers 10 anys Linux ha rebut uns 1.500 milons de dòlars, Mozilla/Firefox 317 milions (inclou tota la feina de la fundació Mozilla) i OpenOffice.org 76 milions. L'estudi apunta que la inversió empresarial directa està concentrada en pocs projectes.

jordi | Thursday 07 December 2006 - 2:53 pm | | Default | No comments