Convidat a la Malla Ràdio el dimarts 27 de febrer

Aquest dimarts 27 de febrer he estat convidat al programa la Malla Ràdio de Com Ràdio per parlar del meu llibre Programari lliure i empresa a Catalunya. Experiències empresarials i casos d'èxit. Centraré la meva intervenció en parlar de les conclusions que s'extrauen de les converses amb 16 empreses que treballen amb programari lliure arran del territori català.

jordi | Monday 26 February 2007 - 8:46 pm | | Default | No comments

S'acosta el GNOME 2.18

Fa pocs dies es van congelar els canvis a les cadenes de text del GNOME. Durant les properes setmanes només es corregiran errades fins que el dia 5 de març es congelin els canvis al codi. A partir d'aquest punt només s'admetran millores en la documentació i traducció. La versió final del GNOME 2.18 veurà la llum el proper 14 de març

Els mòduls que s'inclouen nous en la versió 2.18 són 5 en total:

- Eines de desenvolupament devtools suite, devhelp i Glade3. Són un conjunt d'eines per desenvolupar aplicacions. No són gaire grans però fan bé la seva tasca. Glade3 al seu torn ha esdevingut una eina de creació d'interfícies gràfiques molt sòlida, una eina que sempre he trobat útil ja que fer dissenys d'interfícies amb GTK és laboriós.

- Seahorse. Una aplicació que manega claus de xifrat i permet xifrar texts i fitxers integrant-se amb el Nautilus, el Gedit i altres eines del sistema.

- El Network Manager. Un excel·lent gestor de connexions a xarxes especialment útil si treballeu amb connexions sense fil.

Una de les novetats visuals més importants en aquesta versió és la millora en el Gnome Control Center que podeu veure acontinuació.També hi ha hagut moltes petites millores. Per exemple, les darreres versions del reproductor Banshee incorpora suport per escoltar la ràdio, nous còdecs i millores visuals importants.

En el GNOME 2.18 el GnomeScan, el Tracker i  Monodevelop (del qual vaig parlar en un apunt fa poc) s'han quedat fora dels mòduls oficials.  Probablement el GnomeScan entrarà a la propera versió ja que aquest mòdul cobrirà una important mancança en l'infraestructura de GNOME.

En els darreres mesos l'activitat en la llista de traducció del GNOME al català ha estat intensa. S'han actualitzat molts mòduls i s'han corregit moltes petites coses fruit revisions o de l'ús del dia al dia d'algunes aplicacions. Ara mateix les traduccions dels mòduls principals estan completades al 97%. Potser la novetat més important és la traducció del Glade 3 al català per en Xavi Conde que era una de les poques aplicacions noves que no estaven encara traduïdes.

El proper gran repte un cop estigui alliberada la versió 2.18 es donar-li una bona empenta a la traducció de la documentació. Quelcom que és molta feina però que almenys dels mòduls principals s'hauria de començar. Segurament trigarem uns pocs anys fins que la documentació estigui completament traduïda.

jordi | Saturday 24 February 2007 - 8:30 pm | | Default | Two comments

Barcelona will hold the Openoffice.org Conference 2007

Barcelona has been selected by the Openoffice.org community as host city for the Openoffice.org Conference 2007. The results of the voting have been:
Barcelona, Spain - 297 votes
Dehradun, India  - 224 votes
Beijing, China  - 82 votes
Just a few weeks back some people from the voluntary driven OpenOffice.org Catalan localization team at Softcatalà put together the Barcelona candidacy to host the OpenOffice.org Conference 2007. We are very thankful to everyone that has helped to make it possible.

Why did the OpenOffice.org community select Barcelona? (from the original proposal)

    * Airports (Barcelona, Reus, Girona) with easy access to international flights and with regular low cost flights.
    * Nice Mediterranean weather and excellent food
    * Strong localization community (based fully on voluntary work)
    * Interest from the local government in free software
    * More than 100 local companies working on free software services and products
    * Lots of cultural activities: museums, modernist buildings
    * Terrific night life

Altogether, the Catalan, Spanish, Basque and Galician communities will work hard to make Barcelona the best place to hold an OpenOffice.org Conference. We hope to hear as many languages as possible here, especially the voices of all those small teams of translators that are the true treasure of the OpenOffice.org Community.

We already opened a blog for the event on we expect to keep people update about the progress of the event.

See you in Barcelona in September!

jordi | Tuesday 20 February 2007 - 3:27 pm | | Default | Five comments

Presentació del llibre Programari lliure i empresa a Catalunya

El proper dijous 22 de febrer a les 12.00 se celebrarà l'acte de presentació del llibre Programari lliure i empresa a Catalunya (del qual sóc l'autor) a la sala Auditori del Col·legi d'Economistes de Catalunya que es troba a l'Avinguda Diagonal 512 de Barcelona. Veure mapa.

A l'acte intervindrem:

Sr. Albert Calvet, president Associació Catalana d'Empreses per al Programari Lliure
Sr. Jordi Mas, autor del llibre
Sr. Jordi Bosch, secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació
Sr. Genís Roca, director d'Infonomia

L'accés a l'acte és lliure. Els assistents seran obsequiats amb una còpia del llibre que també es troba disponible en línia.

jordi | Monday 19 February 2007 - 3:15 pm | | Default | No comments

El Manifest de Mozilla

Des de fa uns dies s'ha està debatent al grup de discussió mozilla.governance l'esborrany del Mozilla Manifiesto (actualment en versió 0.9). El document té com a objectiu definir la missió i els principis de la comunitat Mozilla.

Els principis que descriu el Manifest són:
1. Internet és una part integral de la vida moderna - un component clau en l'educació, comunicació, col·laboració, negoci, diversió i societat com a totalitat.

2. Internet és un recurs públic global que ha de romandre obert i accessible.

3. Internet hauria d'enriquir les vides d'éssers humans individuals.

4. La seguretat dels individus en la Internet és fonamental i no es pot tractar com a opcional.

5. Els individus han de tenir la possibilitat per formar les seves pròpies experiències en la Internet.

6. L'eficàcia de la Internet com a recurs públic depèn d'interoperabilitat (protocols, formats de dades, contingut), innovació i participació descentralitzada a escala mundial.

7. El programari de lliure i de codi obert promou el desenvolupament de la Internet com a recurs públic.

8. Els processos transparents en comunitats promouen participació, responsabilitat, i la confiança.

9. La implicació comercial en el desenvolupament d'Internet porta molts beneficis; un equilibri entre els objectius comercials i el benefici públic és crític.

10. Augmentar el benefici públic d'Internet és un objectiu important, digne de temps, atenció i compromís.
Penso que la lectura del Manifest complet és recomanable a qualsevol persona que segueixi els passos de la fundació Mozilla i els seus projectes, i en general , a qualsevol que tingui interès en la construcció d'eines Internet.

Actualització: En Toni Hermoso també parla al seu bloc.

jordi | Sunday 18 February 2007 - 7:27 pm | | Default | No comments

Technology Pioneers Report 2007

The World Economic Forum, that elite business forum that we all love, announced a few weeks back his list of 47 visionary companies selected as Technology Pioneers for 2007. The companies products include microscopic pill cameras, bio sensors that localize landmines and implantable medical devices for the treatment of brain tumors and software. The companies are classified in four categories: Biotechnology/Health, Energy, Photographs and Information Technology.

I was happily surprised to see the Mozilla and Alfresco open source projects listed. There is an interview with Mitchell Baker where she explains briefly the objectives of Mozilla foundation and similar interview with John Newton from Alfresco.

It's cool to see open source projects listed everywhere. However, I find it more interesting when open source projects are mention in materials done by public institutions as a result of a peer reviewed method.

jordi | Friday 16 February 2007 - 5:24 pm | | Default | Two comments

El programari com a servei es consolida

En el número 50 de la revista d'innovació If editata per Infonomia han publicat un article que vaig escriure fa un temps sota el títol El programari com a servei es consolida (versió en català i versió en castellà). El número on surt publicat l'article és el número 50 de la revista on s'han introduït canvis importants d'enfocament i disseny. Us cito un fragment de l'article:
Moltes empreses consumidores de tecnologies de la informació van implementar fa temps polítiques d'externalització de serveis informàtics que els ha permès concentrar-se amb el seu negoci. SaaS es pot entendre com una nova possibilitat en aquesta direcció. Moltes empreses ja han externalitzat el manteniment i connexió dels seus servidors web i serveis de correu electrònic a empreses especialitzades per la qual cosa la idea d'usar programari com a servei no els hi és nova.

L'abonament d'una quota per l'accés a un servei resulta atractiva per a empreses que es veuen alliberades de l'esforç que els hi representa instal·lar, configurar i comprar el maquinari i programari necessari per obtenir un servei informàtic en la seva pròpia organització. Aquestes inversions s'allotgen directament al balanç de l'empresa mentre que l'abonament d'un servei esdevé una despesa.
Durant aquest mes de febrer la prestigiosa revista americana FastCompany ha publicat un article sobre Infonomia on parla de l'experiència d'aquesta xarxa que connecta més de 12.000 persones interessades en temes d'innovació.

jordi | Thursday 15 February 2007 - 7:41 pm | | Default | Two comments

Open Solutions Alliance is launched

Today the Open Solutions Alliance (OSA) has been presented to the public at LinuxWorld Open Solutions Summit in New York. The company that I work for, Openbravo, is a founding member. I have been following the alliance with interest since its conception. The members of the alliance are companies that are building open source business applications, companies that are facing similar challenges, and those which have generally complementary products. It has been an increasing interest for open source business applications but there are still some short fallings that prevent many companies from adopting open source solutions: lack of solutions for certain segments, interoperability between open source solutions, or the lack of publicaly available success cases.

The main objective of OSA is to enable application integration, certify quality solutions, settle open-source license management, and promote cooperation among open source developers.  Member companies include Centric CRM, EnterpriseDB, JasperSoft, SpikeSource, Adaptive Planning, Hyperic, Talend and SourceForge. OSA is already in talks to include new members.

There are obviously challenges ahead: defining a good IP policy, enabling collaboration with other alliances and defining how open is OSA going to be to closed-souce vendors.  The key to success is to make sure that users will benefit from this effort.

More info: Cnet, Computer business or Slashdot (a few days old)

jordi | Wednesday 14 February 2007 - 4:35 pm | | Default | No comments

Hello Planet GNOME

Thanks to Jeff Waugh for finally adding me to the Planet GNOME.

I have been a GNOME contributor since year 2001 when I started helping the Catalan translation effort. From 2002 until 2004 I was very active hacking Abiword, nowadays I do very little. From 2004 to the end of 2005 I was very focus (full-time) on hacking Mono when I was a Novell employee.  At the beginning of 2005 I had the idea of propusing Barcelona for GUADEC 2006 and I started to organise the first local meetings to make it possible. Later on, Quim Gil take over and execute it very well, in a environment and situation that was not easy to deal with. Last year I was involved in Gnome.cat, a local iniative to make GNOME more known to Catalan speakers.

I'm nowadays heavily involved in the localisation into Catalan of GNOME 2.18. Proof-reading and committing other's people work and also translating applications like F-Spot, Beagle, Banshee or Tomboy. I recently have been doing a bit of hacking fixing some Planner bugs, a GNOME application that I have been using lately and I like it a lot.

Regards to Quim Gil and Jordi Mallach, the other two Catalan speaking folks in this Planet. And finally, a recent picture of me drinking my favorite drink in my local with my GNOME t-shirt!

jordi | Sunday 11 February 2007 - 11:03 pm | | Default | Two comments

L'Adobe Acrobat Reader estarà disponible en català

Després de molts mesos de rumors es confirma finalment que l'empresa Adobe ha traduït el seu popular producte Adobe Reader en versió 8.0 al català. L'Acrobat permet llegir documents en format PDF que és el format més usat actualment per a l'intercanvi de documents. Segons estimacions del Govern de la Generalitat està instal·lat a més de dos milions d'ordinadors en l'àmbit lingüístic català. La presentació oficial de la traducció al català es realitzarà el dilluns 12 de febrer a les 13.30 dins del congrés de telefonia 3GSM que té lloc aquests dies a Barcelona. L'acte es desenvoluparà al Pavelló Català (Plaça Univers, estand CY13) i comptarà amb la presència del conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, i el conseller delegat d'Adobe, Bruce Chizen. Es suposa que pocs dies després estarà disponible per ser descarregat (ara mateix no està publicat).

A finals del mes passat Adobe va iniciar el procés per què el format PDF complet esdevingui un estàndard ISO (hi ha parts que ja ho són), el que l'afirmaria com una opció molt sòlida per esdevenir un veritable estàndard per l'intercanvi de documents electrònics formatats. Recordem que Microsoft fa temps treballa amb el seu propi format, el XPS, amb el què intentarà substituir l'PDF.

La traducció al català de l'Adobe Acrobat ha estat tema de debat al Parlament de Catalunya. Ja a l'any 2002 Esquerra Republicana de Catalunya va tramitar una proposició no de llei per la traducció de l'Adobe Acrobat al català que també va tenir en aquella època una certa empenta internauta amb la campanya AdobeSiUsPlau. El 18 de febrer del 2005 la diputada Dolors Camats d'Iniciativa/Verds preguntava per l'estat de la qüestió i, poc temps després, es responia que no s'havien aconseguit avenços significatius. Un seguiment acurat de les diferents propostes parlamentaries per l'ús del català al programari reflexa que cap grup parlamentari ha tingut mai una política clara més que suggerir la traducció puntual de programes comercials. Certament preocupant.

Però l'Adobe Acrobat no és ni de lluny és el primer lector PDF que existeix en català. Des de fa anys existeix per a Linux el KPDF dissenyat per entorns KDE (on el català Albert Astals participa en el seu desenvolupament) o l'Evince que és el lector PDF més usat en entorns GNOME (del qual forma part des de la versió 2.12).

jordi | Friday 09 February 2007 - 2:10 pm | | Default | No comments

El govern francès repartirà 175.000 claus USB amb programari lliure entre els estudiants

Llegeixo a Yahoo News amb grata sorpresa que el govern francès repartirà 175.000 claus USB amb programari lliure entre els estudiants de 15 i 16 anys de l'àrea de París. La notícia detalla:
Els responsables de les escoles distribuiran claus USB a 130.000 estudiants a l'inici del proper any acadèmic... Hi ha 476.000 estudiants a les 468 escoles públiques i 213 escoles privades. 173 centres de formació professional rebran unes altres 45.000 claus USB.
Les claus USB contindran probablement OpenOffice.org 2.0, Firefox, Thunderbird i altres programes lliures que seran definits un cop s'assigni el contracte que té un pressupost total de 2.6 milions d'euros. Sembla una gran iniciativa.

Des de fa temps existeix el projecte PortableApps que s'encarrega d'adaptar aplicacions lliures en plataforma Microsoft Windows perquè puguin funcionar sobre claus USB sense necessitat de ser instal·lades als PC. Tal com es vam fer ressò a Softcatalà fa uns mesos, des del projecte CDWEB, un dipòsit de materials de formació proporcionat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, s'ha fet disponible un recull d'aplicacions lliures portables en català.

jordi | Sunday 04 February 2007 - 11:51 am | | Default | No comments

Creixen les inversions de fons capital risc en empreses lliures

Quan es parla del món de l'empresa i el programari lliure s'acostuma a parlar sovint de les empreses petites i mitjanes de servei (que són milers) o bé d'empreses ja molt grans com Red Hat. Existeix, però, tot un teixit cada cop més important d'empreses mitjanes de desenvolupament de producte que, amb accés a capital risc, estan creant negocis rentables.

Durant l'any 2006 les inversions dels principals fons de capital risc en empreses de programari lliure van representar 400 milions de dòlars (segons Index Ventures) sobre un total d'uns 5.000 milions que va moure la indústria del programari en la seva totalitat (segons el PricewaterhouseCoopers Money Tree Survey).

Alguns dels principals fons de capital risc que tenen inversions en programari són Accel (Alfresco, Xensource, Zimbra), Benchmark Capital (MySQL, Zimbra), Fidelity Ventures (BlackDuck, SpikeSource, EnterpiseDB), Index Ventures (MySQL, Pentaho o Trolltech) o NEA (Compiere, Pentaho, SugarCRM). Que tots aquest fons de capital risc inverteixin en empreses que desenvolupen tecnologies lliures demostra, des d'un altre angle, la possibilitat de crear empreses altament rentables de desenvolupament de producte lliures. Sovint, a més, usant models de negoci innovadors amb un fort accent als serveis.

Què estan fent aquestes empreses? Bàsicament construint programari d'infraestructura pel món empresarial: Zend (PHP),  Pentaho (Buiness intelligence), Zimbra (programari col·laboratiu), Alfresco (gestió documental), Xensource (virtualització), SpikeSource (plataforma), EnterpriseDB (bases de dades), CentricCRM i SugarCRM amb solucions CRM o Openbravo i Compiere amb ERP. La llista és bastant llarga.

Precisament dintre de dues setmanes al LinuxWord Open Solutions Summit es presentarà l'Open Solutions Alliance, que vol esdevenir la llavor d'una aliança d'empreses de programari lliure en entorns empresarials.

Escoltant aquests dies a Nuernberg a analistes d'Atlas Venture, Index Ventures o TVM Capital Corporation tots coincidien en afirmar que continuaran cercant oportunitats atractives d'inversió dins del programari lliure. Atlas Venture, estima que la inversió de fons de capital risc augmentarà fins aproximadament els 700 milions de dòlars durant l'any 2007.

Aquests dies coincidint amb el seu desè aniversari, Marten Mickos, el CEO de MySQL confirmava els rumors que corrien de feia temps de que MySQL faria una IPO i esdevindria una empresa cotitzada a borsa. Tindrem rics nous aviat.

jordi | Thursday 01 February 2007 - 7:37 pm | | Default | No comments