Propera actualització del corrector ortogràfic lliure al català

El col·laborador de Softcatalà santjoaner Joan Moratinos està treballant en una nova actualització del corrector ortogràfic al català que es va actualitzar per darrer cop al 2002. Aquest és avui en dia el corrector que s'usa en projectes com l'Openoffice.org, el Thunderbird, l'Abiword o totes les distribucions de GNU/Linux.

Fa temps tenim una llista on hem comentat algunes possibles millores. Estem recollint a la Wiki formes que pensem que haurien de ser incloses per la propera edició. Si teniu cap forma que el corrector no reconeix, i us agradaria que es consideres, us agrairíem que l'afegíeu a la Wiki. Com a part de la nova versió, hi ha la idea de pujar tota la feina a una dipòsit públic Subversion i publicar un conjunt de scripts perquè sigui més fàcil la seva creació i modificació.

jordi | Friday 29 June 2007 - 4:18 pm | | Default | No comments

Es publica la Suse Enterprise 10 SP1 amb suport català

La darrera revisió de la Suse Enterprise Linux 10 SP1, publicada fa pocs dies, incorpora per primer cop el català com a llengua suportada. A partir d'aquesta versió es pot fer la instal·lació i configuració del sistema completament en català. Addicionalment, incorporà els paquets en català per a pràcticament tot el programari inclòs.

El suport català també serà present en la versió 10.3 del projecte openSUSE, actualment en versió alfa. Podeu consultar les estadístiques de la traducció. Suse es suma d'aquesta manera a distribucions com Mandriva, Ubuntu, Debian, Fedora i tantes altres que des de fa anys donen un suport molt complet al català.

Suse Enterprise 10 SP1 serà la base per a construir la propera versió 2.0 de LinkAt 2.0, la distribució GNU/Linux del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.
 

jordi | Friday 22 June 2007 - 3:25 pm | | Default | Two comments

Obert el període de registre de l'OpenOffice.org Conference 2007 a Barcelona

Com sabeu del 18 al 21 de setembre d'enguany se celebrarà OpenOffice.org Conference 2007 a Barcelona. L'accés serà gratuït i tindrà lloc a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona.

Avui dilluns s'ha obert el període de registre de l'OpenOffice.org Conference 2007. Us pregem que els tingueu intenció de venir us registreu per tal de poder escalar millor els espais. S'ha publicat ja esborrany del programa pel dimarts 18 (dia adreçat a comunitat), dimecres 19, dijous 21 i divendres 21 de setembre. L'esborrany del programa complet es troba també com a PDF

A les conferències es parlarà de desenvolupament de programari, comunitat, implantacions, iniciatives polítiques i estàndards oberts. Enguany l'OpenDocument té un pes força important. També a destacar la presentació per primer cop de l'adaptació d'Openoffice.org a Mac o el important nombre de desenvolupadors xinesos que vindran de la mà de l'empresa Red Flag. El divendres en Jesús Corrius parlarà del projecte de localització al català. Els dos estarem allà tots els dies ja que ens agafem tota la setmana de festa de la feina per tal de poder fer tasques organizatives corresponents.

Nota: en parlen a Barrapunto i a Menéame (Gràcies Javier i Carme)

jordi | Monday 18 June 2007 - 2:56 pm | | Default | Four comments

Optimising Abiword startup time

Recently I had some spear time again to hack Abiword and hang around in the chat channel. I have been focusing mainly on performance and bug fixing. On the performance area I have been working on reducing the time that Abiword needs for starting up. This is a summary of the main enhancements that I committed two days ago:
  • XAP_PrefsScheme::getNthValue (multiplatform).  Every time that getNthValue was called, all the preference keys were sorted. Resulting in 144 calls to qsort at startup. Now, the list is sort once and keep it in a hash table that is invalidated when it is needed. Saved 0.23s in my machine.
  • AP_DiskStringSet::setValue (multiplaform). Every time that the setValue member was called a lineal search was done. For example, loading the Catalan localised string set was producing 1.624.224 interactions. The same for XAP_DiskStringSet::setValue. We use a hash table now. This decreased from around 8.8 seconds loading Abiword with an international string set in my machine to 0.6 seconds (when using the default English built-in string set these functions are not called).
  • ut_Xpm2Bmp (Win32 specific). Called 59 times at startup. Increasing the default size of the colour hashmap to 256 avoids 63 re-organizations of the hash. Saved 0.02s in my machine.
  • AP_Toolbar_Icons::findIconNameForID and AP_Toolbar_Icons::_findIconDataByName (Win32 specific). Instead of doing linear searches we use now use binary searches on sorted lists. This reduced the time from 0.12s to 0.05s in my machine.
  • EV_Win32Toolbar class. Disabled drawing while updating toolbar's comboboxes. This reduces the number of unnecessary drawing events when re-populating comboboxes.
  • GR_Win32Graphics::GR_Win32Graphics. Checking five times which is the default printer was taking 0.18s. Now, we just check it once and cache the value got from the system.
All these improvements will be in next development version of Abiword (2.52 perhaps?). The tests have been done on a Pentium 4 1.30Ghz with 256KB cache with 640Mb of RAM. Machines with smaller CPU cache will notice better improvements that modern machines with larger ones. I'm really looking forward to get measurements of enhancements on OLPC that uses Abiword and has a modest hardware.

Some time ago Hub Figuiere worked also on some multiplaforms optimisations. Also, Joaquin Cuenca wrote long time ago a very interesting piece on optimising Abiword's Piece Table.

Thanks to Tomas Frydrych, Hub Figuiere and Paolo Molaro for their assistance.

jordi | Sunday 10 June 2007 - 8:44 pm | | Default | One comment

S'inicia el projecte de traducció d'Openbravo ERP al català

Torno del LinuxTag content d'haver vist un munt de coses i gent interessants. Poc abans de marxar en Victor Gaspar m'escriu per comunicar-me que ha començat a treballar en la traducció al català del paquet de gestió empresarial lliure Openbravo ERP, convertint-se així en el vint-i-tresè projecte de localització.

Els primer fitxers de la traducció al català ja es troben al dipòsit SVN. El pla actual d'en Victor es finalitzar la traducció abans del setembre per a un client seu al qual estan fent una implementació del producte. Si teniu interès en participar en l'esforç de localització escriviu al Victor o a mi mateix.

Ahir em va escriure en Jesus Arribi, del govern gallec, perquè els registrés com a traductors oficials ja que han iniciat els procés de traducció al gallec.

jordi | Saturday 02 June 2007 - 1:28 pm | | Default | No comments

Publicada la versió 1.1 de la distribució GNU/Linux d'ensenyament Linkat

Ja es troba disponible la versió 1.1 de la distribució Linkat impulsada pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. Està basada en la distribució Suse, s'adreça al sector d'ensenyament i es troba totalment en català.

Algunes de les novetats més significatives en Linkat 1.1 són:

- Canvi en el model servidor/client. Ara només el servidor Linkat realitza les descàrregues del portal Linkat i distribueix aquestes actualitzacions als clients d'aula.
- S'incorpora el Qcad en català (s'està en vies de tenir la traducció al català del cinelerra)
- S'incorpora LTSP 4.2 però no s'instal·la de sèrie.
- Es disposa d'una impressora PDF (cups-pdf)
- S'ha integrat l'OpenClipart dins de l'OpenOffice 2.0.3. D'aquesta forma resulta més fàcil accedir a les imatges.
- S'incorpora el programa FET per generar horaris escolars.
- S'ha revisat la seguretat del model d'aula, és a dir s'ha repassat les ACLs dels recursos compartits P, S i T.
- S'instal·la instal·la un curs de Física interactiva
- S'ha afegit al programa KTurtle una petita ajuda per tal de conèixer les comandes en català d'aquest programa.

La podeu baixar des del lloc web oficial. Al servidor FTP de Softcatalà disposem també d'una còpia (ftp.softcatala.org/pub/linkat/1.1).

jordi | Friday 01 June 2007 - 09:14 am | | Default | One comment