Versió preliminar de la nova memòria de traducció de Softcatalà (juliol 2009)

Després d'unes setmanes de feina ja tinc llesta la versió preliminar de la actualització memòria de traducció de Softcatalà. Les memòries de traducció són útils perquè augmenten la productivitat dels traductors, atès que no han de traduir les frases que ja apareixen a la memòria i augmenten l'homogeneïtat de les traduccions.

Jo personalment utilitzo molt la nostra com a eina de consulta per veure com hem traduït una expressió o terme en altres programes o contextos.

Fa temps existeixen iniciatives com l'Opentran, que milloren força la situació de la que partíem en el món del programari lliure en aquest àmbit. Tots els projectes idealment haurien de tenir la seva memòria de traducció i glossari. Ja que no tenim recursos per això, almenys tenir una memòria de tots els projectes en que treballem.

Aquesta nova versió incorpora una actualització dels principals projectes en que treballem. Potser el més destacable és la inclusió del l'OpenOffice.org 3.1 complet, incloent-hi tota la documentació, així com les cadenes de les eines pròpies de la Ubuntu 9.04.  En total 158.250 cadenes amb la seva corresponent traducció al català.

La versió final la publicarem en format PO (com està ara) i a més en Jordi Serratosa la convertirà en format TMX, que és el format més estès d'intercanvi de memòries de traducció per tal de poder-la usar des de les eines més comunes que empren els traductors professionals.

Si teniu qualsevol comentari o suggeriment és benvingut!

jordi | Friday 31 July 2009 - 09:42 am | | Default | No comments

Mistelix 0.22

Here we have Mistelix 0.22. Mistelix is an open source DVD authoring application also with Theora slideshow creation capabilities for GNU/Linux systems.

Lots of stabilization work goes in this version that introduces 19 bug fixes . It can be downloaded in source code form from:

http://mistelix.org/files/mistelix-0.22.tar.gz
MD5SUM: 4cd270ad0f98dd89d121d0079a0cbd81

The most important fixes have been: remove some dependencies & better dependence detection, generated DVDs can be reproduced in more DVD players, and a few fixes for crashers.

And it is already packaged from some distributions. If you test it and have questions, you can use the public forum. If you find bug, do report them.

I keep working on 0.3 (0.2 series was released in May) and expect to complet it during Setember 2009. Some features are already sitting in the git repository.

jordi | Tuesday 28 July 2009 - 2:10 pm | | Default | Four comments

37 anys

Avui faig 37 anys. Gràcies als que m'heu felicitat!

 

Una foto recent fent una xerrada llampec (lighting talk) sobre el Mistelix al Desktop Summit dissabte passat. Va ser curiòs que a la GUADEC ningú en reconeixia, ja que la foto més que acostumo a emprar com a hackergotchi és un xic antiga ja.

Revisant un xic els propòsits de l'any passat estic força content. Durant aquest any m'agradaria tenir l'esma i el temps per continuar treballant amb el Mistelix, el gbrainy, i mantenir les traduccions i recursos lingüístics en els que hi col·laboro. Crec que força amb el mantra som el que fem.

jordi | Monday 13 July 2009 - 6:23 pm | | Default | Eight comments

Festa de llançament del Firefox 3.5 a Barcelona

Amb motiu del recent llançament del navegador web Firefox 3.5 s'organitzen festes arreu del món per a celebrar-ho, com ja va essent habitual amb les diferents fites i aniversaris de Mozilla. La comunitat catalanoparlant no n'és una excepció i es preparara una festa a Barcelona.

Aquest proper dijous 16 de juliol a les 19.00 es celebra la festa de presentació del Firefox 3.5 en català a l'Espai Mallorca de Barcelona. No cal inscriure-s'hi i l'assistència és gratuïta. Hi haurà xerrades llampec sobre diferents tecnologies relacionades amb Firefox. Teniu tota la informació a la web de l'esdeveniment.

jordi | Monday 13 July 2009 - 11:01 am | | Default | No comments

Finalitza la GUADEC a Gran Canària

Ha finalitzat el Gran Canaria Desktop Summit aquí a Gran Canària. Em quedo amb el regust d'haver vist i après moltes coses i d'haver conegut un bon grapat de gent interessant. Enguany el Desktop Summit ha aplegat simultàniament l'Akademy (per KDE) i la GUADEC (per GNOME). Hi ha hagut algunes sessions compartides entre els dos esdeveniments, però poques. Jo només he assistit a les sessions compartides, i a les pròpies de la GUADEC, i tampoc a totes ja que hi havia sessions en paral·lel cada dia.

Un resum del que he trobat més destacable.

El dissabte va haver-hi les keynotes. M'ha sorprès força que totes les keynotes es fessin el mateix dia. A la majoria de jornades s'ha acostumen a fer a l'inici de cada dia per donar-li així un tret de sortida més potent. La ponència d'en Richard Stallman es va focalitzar en parlar de que l'origen del projecte GNOME va ser la llibertat, ja que va néixer davant de la negativa de publicat sota llicència lliure les biblioteques QT (emprades pel KDE). Quan finalment va succeir, anys després, GNOME ja tenia volada pròpia i hi havia dos projectes amb el mateix objectiu en marxa. També va parlar del "perill" d'emprar C Sharp i Mono, quelcom que molts no hi estem d'acord, com es va demostrar al torn de preguntes. Dos dies després Microsoft anunciava que es comprometia a cedir sota el Community Promise les especificacions ECMA sobre les que es basa part de .Net. El punt més polèmic de la intervenció d'Stallman va ser el tracte, en la meva opinió vexatiu, que va gastar al torn de preguntes, així com, els seus comentaris sobre les dones. Gent del públic es va sentir indignada. Fer acudits i comentaris sexistes no només està fora de lloc sinó que a més és la millor manera d'allunyar les dones de qualsevol comunitat. 

El català Quim Gil va parlar de la propera generació del sistema operatiu Maemo (anomenat Harmattan) explicant les novetats que inclourà. L'anunci més important el va fer al confirmar que Maemo es basarà en la biblioteca QT en comptes de GTK (emprada pel GNOME) com fins ara. És un pas lògic si es té en compte que Nokia va adquirir fa un mesos a Trolltech, el fabricant de QT. Malgrat el canvi de biblioteques, Maemo continuarà usant tecnologies GNOME allà on les fa servir actualment.

Finalment va començar la GUADEC per se. En Owen Taylor va demostrar el GNOME Shell. Es tracta del component principal que serà part del GNOME 3.0 i que reemplaçarà part de l'escriptori actual del GNOME. Caldrà una tarja gràfica amb capacitats 3D ja que utilitza efectes gràfics avançats a través del Clutter. Hi ha uns quants vídeos que mostren com és actualment.

En la següent sessió es va presentar el GNOME Zeitgeist, una eina que té com a objectiu posar a l'abast de l'usuari els últims documents en que ha treballat. La idea és anar molt més enllà del clàssic "Documents recents" i proporcionar un quadern de bitàcola on es pugin consultar els últims elements amb que l'usuari ha treballat, incloent-hi documents ofimàtics, converses de missatgeria instantània, correus electrònics, aplicacions utilitzades, webs visitades, etc.

A nivell d'infrastructura per mi hi ha tres biblioteques que són clau en l'evolució del GNOME: GTK, Clutter i GStreamer. Els plans de GTK 3.0 estan bastant definits de fa temps i es tracta simplement de disposar dels recursos d'acabar-ho. Clutter és una biblioteca que simplifica l'accés a funcions gràfiques avançades i permet construir interfícies d'usuari amb elements 3D de forma senzilla, és important no només perquè GNOME a través de GNOME-Shell dependrà d'ella, sinó per cada cop més aplicacions en faran ús. Per últim GStreamer 1.0 que és la biblioteca multimèdia que utilitzen molts programes, des d'editors de vídeo com Pitivi fins reproductors de música com Banshee. En un món on els usuaris cada cop tenen més necessitats de treballar amb vídeos, àudio i altres elements multimèdia, tenir una infraestructura robusta com aquesta és fonamental.

Malgrat que a una trobada amb més de 500 assistents no pots ser-hi a tot, sí que penso que en general podria haver-hi més col·laboració entre KDE i GNOME a nivell de compartició de codi, especialment per millorar interoperabilitat i en la infraestructura que no té interfície d'usuari. En aquest sentit crec que caldria reforçar encara més el paper del projecte FreeDesktop, que penso que ha aconseguit objectius importants de cooperació (i també amb Xfce), però que com opina en Aaron Siego mateix, pateix de força problemes.

Per mi és xocant que en aquestes trobades pràcticament no es parli del principal problema, que en la meva opinió, tenen els escriptoris lliures: disseminació. A nivell tecnològic no hi ha cap dubte que els escriptoris lliures actuals i les aplicacions de que disposem cobreixen amb escreix els casos d'ús d'un usuari mitjà. El repte realment és augmentar la base d'usuaris, bé sigui a través dels ordinadors ultra-portàtils, de la implicació dels governs, usuari a usuari o qualsevol altre estratègia que ens faci augmentar significativament la base d'usuaris actual.

Per acabar diré que hi ha força expectativa respecte al GNOME 3.0. Ara mateix la previsió és llançar-ho abans de març 2010. Com a components principals tindrà el GNOME Shell i una important actualització de les llibreries, en especial GTK 3.0, GStreamer 1.0 i Clutter. A part d'això, serà força continuista amb la versió actual. Serà una evolució del que tenim ara a GNOME 2.x no pas una revolució.


Foto de grup dels participants del Desktop Summit. Foto d'en Jesús Corrius

jordi | Sunday 12 July 2009 - 08:16 am | | Default | No comments

Transcodificació multimèdia amb el Transmageddon

Si teniu la necessitat de convertir fitxers multimèdia a diferents formats, després d'haver provat un bon grapat, us recommano Transmageddon. És una aplicació que permet de forma molt senzilla convertir fitxers de vídeo i àudio d'un format a un altre. Podeu escollir un fitxer d'entrada i llavors escollir una de les predefinicions disponibles, com ara Play Station 3 o Nokia 770, i la conversió és realitzarà amb la combinació de còdecs i muxers necessàries per dispositiu de sortida.

 

Hi ha altres aplicacions però aquesta funciona realment bé i es basa amb tota la infrastructura de GStreamer, sent així extensible el nombre de formats suportats. El vaig acabar de traduir al català la setmana passada i la traducció ja es troba al dipòsit oficial.

jordi | Wednesday 08 July 2009 - 8:22 pm | | Default | Five comments

Mistelix a les VIII Jornades de Programari Lliure

Demà dijous 2 de juliol a les 12.00 del matí a l'aula B3 parlaré a les VIII Jornades de Programari Lliure sobre el projecte Mistelix. Es tracta d'una aplicació d'autoria de continguts en formats digitals DVD i OGG per a GNU/Linux. Va començar com el meu projecte de final de carrera i després l'he continuat desenvolupant.

Apunts relacionats:

El dia següent marxo al matí cap a la GUADEC on bàsicament faré dos cops la mateixa xerrada.

jordi | Wednesday 01 July 2009 - 08:37 am | | Default | No comments