Microsoft Windows Vista i Office incorporaran el català de sèrie

Llegeixo avui al Periòdico de Catalunya (amb un article elaborat amb declaracions exclusives) que Microsoft incorporarà el català de sèrie al proper Windows Vista que estarà disponible per a fabricants de PC (Microsoft no vol perdre la campanya de venda de PC de Nadal) i empreses el proper 30 de novembre i per a usuaris domèstics a finals de gener. També s'inclourà el paquet d'idioma català al Microsoft Office 2007.

Aquest serà el primer cop en l'història que Microsoft ofereix el català, i altres llengües minoritzades, el mateix dia que posa a la venda un nou producte i no mesos o inclús anys després com havia succeït anteriorment. També sembla que està arribant a un acord perquè els usuaris que comprin PC nous puguin escollir amb quina llengua poden treballar, incloent-hi en gallec, l'euskera, el castellà, l'anglès o el català. Els dos fets semblen un avanç. Malgrat això, continuem amb les polítiques de traduccions parcials a llengües minoritàries. La multinacional no ha avançat gaire cap a una traducció completa en català (som una llengua de segon ordre?) com la que gaudeixen llengües com el francès, l'alemany o l'espanyol.

També el català estarà disponible pel Table PC pel qual de fa temps tenen plans per a educació i sanitat entre d'altres sectors. Microsoft ha canviat darrerament. Mostra cert interès per les llengües minoritzades, fa insercions publicitàries en català, és present a foros de debat i jornades universitàries i del sector públic especialment els d'educació, innovació i competitivitat. I no paren de convidar a persones a esmorzars a hotels per explicar la seva estratègia.

En Carles Grau, el Director de Microsoft a Catalunya, l'altre dia amb unes jornades va dir que la Generalitat ha posat diners per traduir el Linux al català (imagino que volia dir el sistema GNU/Linux). Això és simplement fals. No hi ha cap grup de traducció que hagi rebut cap ajut. Aquesta afirmació és simplement un despròposit per la gent que dia a dia treballem des del voluntariat per aconseguir que el català sigui una realitat al programari lliure. Em faig creus que es faci ressò a través de blocs d'aquestes declaracions sense desmentir-les contundentment. Si us plau no els hi fem la feina. Microsoft, al seu torn, sí que ha cobrat amb diners o amb acords de llicències per fer les seves traduccions. Sembla que l'estil barroer d'en Ballmer crea escola al nostre país. Espero que l'any vinent marxi finalment en Ballmer i en Ray Ozzie agafi el comandament i enterri aquest estil.

Microsoft no és l'única empresa que està fent coses pel català. Adobe està enllestint també de fa temps una versió de l'Acrobat Reader al català. Avui precisament Vilaweb parla també de que Nokia finalment incorporà el català als seus mòbils.

Per acabar, un últim apunt, ahir es va publicar al Punt un article sota el títol la solució anomenada pirateria infomàtica.

jordi Friday 24 November 2006 - 10:51 am | | Default

twelve comments

Benjamí

A quin blog has vist que no es desmenteixen les declaracions del Grau? Just curiositat :)

Benjamí, (Email ) - 24-11-’06 11:51
Jordi Mas

Ves al Google search i fes la cerca. Sense anar més lluny el bloc d’en Ricardo. Fes ressó de FUD d’aquest estil ha d’anar acompanyat des correccions contundents. Jordi,

Jordi Mas, - 24-11-’06 12:03
Benjamí

Només en veig dos, el del Ricardo i el meu. Jo no vaig dir clarament que no es reben ajudes perquè no ho se: són molts els que hi fan feina, caldria una feinada d’investigació que no em puc permetre per una cosa que no trobo important: No es pas dolent rebre ajudes. Per això la meva argumentació va anar sobre les ajudes que sí se que han rebut ells.

Benjamí, (Email ) - 24-11-’06 12:23
Jordi Mas

Gent a Softcatalà també es va fer ressò (Quim per exemple). Si no tens dades lògicament no ho pots dementir però crec que seguint els blocs en català de tecnologia qualsevol ajuda hagués sortit pels blocs. De fet, quan els gallecs van fer el concurs de l’Openoffice.org en gallec de va sortir fins a Barrapunto. La propera vegada que passi una cosa així (o sobre accions del govern català per exemple) pot fer consultes obertes a llistes com admpub que ràpidament algú aclareix el tema.

Jordi,

Jordi Mas, - 24-11-’06 12:54
Benjamí

«La propera vegada que passi una cosa així (o sobre accions del govern català per exemple) pot fer consultes obertes a llistes com admpub que ràpidament algú aclareix el tema.»

Torno a dir-ho: no trobo pas dolent rebre ajudes i els meus apunts reflecteixen el que jo penso.

Benjamí, (Email ) - 24-11-’06 13:40
Benjamí

I si no ho veig com una cosa dolenta és lògic que no cerqui com desmentir-ho. Al contrari, estaria bé que s’haguessin posat diners. (m’ho deixava a meu comentari anterior)

Benjamí, (Email ) - 24-11-’06 13:44
EnGuillem

Jo hi era en la conferència quan en Carles Grau va dir que la traducció de LINUX la pagàvem entre tots. Al moment vaig pensar una sèrie de coses:
-Traducció de linux? els Linux es tradueix?
-Ja me va bé pagar la traducció de programari lliure, de fet si fos veritat estaria ben content.
-Aquest home està ben confós o el que realment vol és llançar proclames apocalíptiques.

De fet es va passar tota la conferència en pla “telepredicador” anunciant que el programari lliure acabaria amb el mon i que MS és el salvador de tot.

Però bé si hagués fet un apunt al meu blog de tot això no hagués anat a demanar a ningú si era veritat o no, ho hagués publicat simplement, no cal anar a cercar sí una cosa és certa o no a l’hora de publicar en el meu blog, per això és meu, per publicar la meva opinió.

EnGuillem, (Email ) - 24-11-’06 14:03
Jordi Mas

A mi el tema subvenccions no m’agrada (a SC no usem per principis) però entenc la gent que les usa i em sembla bé que ho facin. Per exemple, estaria bé que algú traduís tota l’ajuda dels man al català. El problema aquí és que la persona de Microsoft va mentir. Hi ha molta gent que treballa al programari lliure per motius diferents als econòmics. Crec que podem estar contents que el català té una bona salut (podria anar millor és clar) al PLL sense intervenció del govern ja que vol dir que hi ha prou massa crítica i gent que té interès.

Respecte a l’intervenció de MS, penso que aquest tipus d’espectacles t’acaben passant factura. La gent no és ruca i pots enganyar a tothom durant un temps, pots eganyar a uns quants sempre, però no pots enganyar a tothom sempre.

Records,

Jordi,

Jordi Mas, - 24-11-’06 14:38
Benjamí

Jordi, hi ha molta gent que treballa traduint per diferents motius, com dius, i cal molta investigació per poder dir que algú menteix. Per això vaig estalviar-me aquesta qüestió. Trobo contradictori que no t’agradin les subvencions, que no les accepteu per principis però et sembla bé que ho facin. També que et facis creus pel que altres escrivim mentre miram de no ser inexactes en qüestions males d’abastar.

Benjamí, (Email ) - 24-11-’06 15:08
Un

Jordi, vols dir que el pedaç serà per a tothom ? Vull dir, de la notícia d’El Periódico no es dedueix que siguin traduccions parcials (com la del pedaç que comentes). Només es cita que es requerirà un pedaç si vols el català i estàs fent una actualització des d’una versió anterior del Windows, però no si estàs comprant el Vista nou (almenys això he entès jo).

Un, - 24-11-’06 15:50
Jordi Mas

Benjamí, que no m’agradi una cosa no vull dir que em sembli malament que altres ho facin. Quan el representant de Microsoft fa aquesta afirmació vol negar l’exitència d’un texit social que treballa pel programari lliure i reduir-ho a una qüestió econòmica, i això no és cert.

Un, la traducció del vista està feta amb tecnologia LIP (Language Interface Packets) i és parcial i així m’ho han confirmat verbalment. El que si que estan fent és incloure’l de sèrie. S’ha de veure amb quants fabricants tanquen l’acord.

Bon cap de setmana,

Jordi,

Jordi Mas, (Email ) - 24-11-’06 17:40
Benjamí

«Quan el representant de Microsoft fa aquesta afirmació vol negar l’exitència d’un texit social que treballa pel programari lliure i reduir-ho a una qüestió econòmica, i això no és cert.»

Aquesta part sí li vam contradir, tant allà en directe com després al blog, perquè sí la sabem, i sense cap dubte.

Benjamí, (Email ) - 24-11-’06 22:55
(optional field)
(optional field)

Remember personal info?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.