El futur d'Al-PI i l'operador català

Llegeixo aquests dies al Periódico de Catalunya sobre les discrepàncies entre PSC i Esquerra sobre la participació de la Generalitat (la qual poseix un 25%) a l'operadora Al-Pi. La postura d'ERC és de mantenir i ampliar la participació si és possible i la del PSC de liquidar la participació en la mateixa. Cal dir que l'execució d'Al-PI al mercat no ha estat especialment brillant, i que a més, no ha desenvolupat els compromisos que va adquirir (com tampoc ho va fer Menta anys enrere).

Esquerra en els darrers anys ha defensat un operador català propi (sense mai acabar de perfilar l'abast i inversions del mateix) influenciats en part per l'èxit de l'experiència d'Euskatel al País Basc. Les esperances en el seu moment (i les inversions) es van centrar en Menta que finalment va desaparèixer com a projecte. Tampoc es va ser capaç de retenir l'antiga Amena a Barcelona i arribar a acords rellevants. Les oportunitats han anat passant.

El mercat de les telecomunicacions requereix d'inversions molt grans, està fortament regulat i és canviant en quant a tecnologies i serveis. L'operador català té sentit només si desplega infraestructures allà on les empreses privades no ho fan, serveix per garantir l'accés a Internet a tothom i està en línia de complementar l'oferta privada i fomentar una lliure competència que sigui beneficiosa pels usuaris. Qualsevol altre model és difícilment acceptable per les inversions i la tendència del mercat. Cal voluntat política i execució impecable, quelcom que vista la trajectòria passada, no veig fàcil de complir.

Mentrestant, la societat civil s'organitza com en el cas de la xarxa lliure Guifi [1] que té més de 1.300 nodes d'accés i que connecta a usuaris repartits pel territori amb tecnologies sense fil. A més d'usuaris, a la Guifi també hi participen empreses, ajuntaments i altres institucions.

[1] Gràcies al Gil Forcada pel recodatori

jordi Tuesday 09 January 2007 - 10:38 am | | Default

three comments

Gil Forcada

precisament com que les inversions son tan grans i els llocs on no hi arriben les operadores és per alguna cosa (no els surt rentable), les iniciatives ciutadanes, lliures, obertes i neutrals tenen tan d‘èxit (http://guifi.net ara mateix ja te més de 1300 nodes operatius) i no només en zones on no hi arriba l’ADSL, sinó que també i molt, en zones on ja hi ha cobertura de ADSL, però els preus abusius fa que la gent no li interessi per consultar quatres coses al dia

Gil Forcada, (Email ) (URL) - 09-01-’07 11:26
Jordi Mas

Hola Gil,

Precisament penso que l’estat té l’obligació de garantir l’accés a tothom amb combinació d’inversions i regulació. Crec que iniciatives de xarxes obertes i lliures com Guifi (a veure si escrius alguna coseta per publicar a SC sobre això com van comentar un dia) són molt importants.

Salut!

Jordi,

Jordi Mas, (Email ) - 09-01-’07 11:38
knoppix

Al-pi +guifi
jo crec i es la meva opinio personal que es podria fer que Al-pi poses veu ip a tote la xarxa Guifi que ara ja te
4000 nodes operatius(6000 en projecta)
Al-pi tambe podria oferir conecsio Adsl als Ajutaments,Empreses,Autonems etc .. fent servir la xarxa
sempre i cuan respecti els comuns sense fils clar
pero aixo no te se suposar un problema
tecnicament jo crec que es posible,potser tindria de invertir una mica en millorar alguns punts febles de la
xarxa pero per una operadora com Al-pi no crec que suposes un gran problema ja que despres en podria treure
un gran rediment
hi hauria molte gent disposada a pagar per tal de tindre un ample de banda garantit i telefon.
tambe podria oferir altres serveis com multimedia(tv,video,musica etc ..)

knoppix, (Email ) (URL) - 31-05-’08 12:07
(optional field)
(optional field)

Remember personal info?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.