L'Ajuntament de Barcelona oblida el compromís amb el programari lliure i signa més acords amb Microsoft

Al maig d'enguany es publicava la notícia en Vilaweb i altres mitjans de que l'Institut Municipal d'Informàtica de Barcelona i Microsoft acordaven de comprar sis mil llicències de Microsoft Office 2007 per 524.000 euros a fi de renovar els paquets ofimàtics dels treballadors de l'ajuntament. Fonts de l'IMI declaraven que "passar ara a fer servir exclusivament programari lliure com l'OpenOffice.org resultaria massa car, perquè moltes aplicacions depenen de Microsoft" (sic).

Aquesta acció contradeia completament la mesura de govern (aquí teniu una versió completa de la mateixa, tercer apèndix), presentada pel regidor de Ciutat del Coneixement, Jaume Oliveras (ERC), comprometent el govern de la ciutat a fomentar el programari lliure i a fer migrar els sistemes de l'ajuntament i d'organismes dependents al programari lliure. El Consell Rector de l'IMI va acordar també, tot just fa menys d'un any, d'instal·lar, d'una manera generalitzada, als ordinadors de l'administració municipal, el paquet ofimàtic lliure i gratuït OpenOffice.org.

Avui, 16 d'octubre, l'Ajuntament de Barcelona i Microsoft han ampliat el seu compromís de col·laboració presentant en roda de premsa (aquí teniu una còpia convertida a PDF del document DOC que han enviat) tota una sèrie d'iniciatives que Microsoft i Ajuntament han volgut resumir així:
- Ambdós col·laboraran per atreure a Barcelona projectes d'investigació i desenvolupament, i per promocionar la ciutat de Barcelona com a punt de trobada europeu, afavorint l'impuls de l'esperit emprenedor.

- Ambdues entitats impulsaran tasques d'alfabetització digital entre els grups socials més desfavorits.

- Microsoft col·laborarà amb l'Ajuntament en el desenvolupament de serveis avançats de mobilitat contribuint a l'eficàcia de la gestió municipal.
La comunicació de l'acord inclou alguns paràgrafs més precisos:
Així mateix, d'ara endavant els centres cívics i educatius dependents de l'Ajuntament -que promouen sense ànim de lucre serveis d'accés dels ciutadans a la cultura digital podran accedir a tecnologia Microsoft en condicions especials, gràcies a un programa que la companyia té establert per a les institucions formatives. Microsoft també aportarà a aquests centres eines de gran utilitat per al desenvolupament de la seva tasca, com a programari per a educació a través d'Internet (i-Learning), materials d’ajuda per a tasques d’alfabetitzacuió digital o continguts curriculars que es poden trobar a portals com ProfesoresInnovadores.com.

També en l'àmbit de la formació tecnològica, Microsoft i el Consistori impulsaran una "Aula Microsoft" a Cibernarium -dins del Parc Tecnològic Barcelona Nord- en la que s’impartirà formació dirigida a professionals del sector tecnològic.
Davant de la pregunta feta des del públic al batlle de Barcelona, Jordi Hereu, sobre quin paper tindria el programari lliure la seva resposta ha estat "que ells estaven a favor" (sic).

Opinió personal: Microsoft ha aprés que a l'administració pública no se'ls pot només anar a vendre llicències. Se'ls ha de donar també contrapartides perquè es puguin lluir els corresponents polítics, i de pas, Microsoft. Ja sigui fent les traduccions parcials al català, iniciatives per l'educació, pels desafavorits, o bé llançant campanyes a favor de la innovació, la competitivitat, la internacionalització o la paraula de moda del moment. La història sempre és la mateixa, ben poca cosa però ben venuda.

Més informació

jordi Tuesday 16 October 2007 - 6:10 pm | | Default

fifteen comments

Carme

Només puc dir que no tenen vergonya

Carme, (Email ) (URL) - 16-10-’07 21:16
Marc B.

No tenen vergonya i és un escàndol.

Marc B., - 16-10-’07 21:35
Jordi Massaguer

Estic totalment d’acord amb la Carme i el Marc B. No tenen gens de vergonya i es pensen que la gent és tonta. Com es pot estar a favor del programari lliure i realitzar accions com aquesta?

Jordi Massaguer, (URL) - 16-10-’07 21:50
Jordi Mas

Acabo d’afegir la meva opinió personal a l’apunt. Abans no havia tingut temps perquè havia tingut que marxar. Jordi,

Jordi Mas, - 16-10-’07 22:03
Guillem

Una raó més per no votar al Sr.Hereu i el seu equip de govern. Potser que facin una mica de cas aquest cop si de l’experiència del Sr Rodriguez Ibarra i la seva implantació de programari lliure a Extremadura.

Guillem, - 17-10-’07 10:28
David Ortega

Massa car? Jajajaja, Si volen jo puc fer-lis la adaptació de tots els programes que tingan per els 524000 euros eixos. JAJAJJA.

David Ortega, (URL) - 17-10-’07 10:33
acrontias

Jo no entenc com es pot ser tan corruptible…

acrontias, (Email ) - 17-10-’07 10:44
acrontias

Per cert, estaria molt interessant que es fes arribar aquesta notícia a VilaWeb, així veuriem fins a quin punt són “independets” en quan a continguts d’informació.

acrontias, (Email ) - 17-10-’07 10:58
cristiansan

Es per flipar, el sr-. Hereu va fer de St Andreu una merda y només li preocupaba la seva butxaca, no crec que camvii ará.Volem innovació y formació de bons profesionals… esta clar que aquest no es el camí, a gent com ell només els hi preocupan els calers

cristiansan, (URL) - 17-10-’07 11:23
pinger

Es molt sencill, l’ajuntament esta tornant el favor a Microsoft per haver anat a la zona forum a possar una de les seves mes gran oficines. Microsoft genera uns quants llocs de treball (a un munt d’americans q venen de vacances a barcelona) i l’ajuntament ho agraeix gastant en llicencies de Office…

pinger, (Email ) (URL) - 17-10-’07 16:15
Ramon Sole

És patètic. Acabo d’enviar aquest missatge a l’alcalde a la web de l’Ajuntament. Us animo a que envíeu missatges semblants. Si tinc resposta la compartiré al teu blog. SLT

———————-

Excm. Sr. Jordi Hereu

llegeixo amb preocupació la publicació de l’acord que l’Ajuntament de Barcelona ha signat amb la multinacional nordamericana Microsoft.

Malgrat que les intencions i objectius són lloables (atreure inversions en investigació a la ciutat, afavorir l’alfabetització digital dels més desfavorits o millorar l’eficàcia de la gestió municipal), alguns dels instruments de l’acord són absolutament inadequats. Fins i tot poden posar en perill la competitivitat futura de les nostres empreses i aprondir la ignorància tecnològica d’aquells a qui es pretèn ajudar.

Concretament m’estic referint sobretot a la part de l’acord en que es fomenta la formació de ciutadans en tecnologies de Microsoft i es facilita la difusió de productes Microsoft a través d’organismes i programes municipals.

Com segur ja sap, les pràctiques monopolístiques d’aquesta multinacional han estat sancionades per la pròpia Comissió Europea amb la multa per pràctiques contra la lliure competència més alta de la história europea, 497 milions d’euros. Aquesta multa ha estat a més a més ratificada recentment pel Tribunal Europeu de Justícia després de que Microsoft recorregués la sanció.

Sincerament, m’agradaria que fes reflexionar el seu equip sobre la política municipal que actualment el consistori manté en temes de tecnologia de la informació i foment de la competitivitat empresarial que por comportar el seu ús. No crec que afavorir la difusió a través de programes municipals (com per exemple l’“Aula Microsoft” a Barcelona Activa) dels productes d’aquesta empresa aporti progrés al nostre teixit empresarial, sinó més bé al contrari.

Sincerament, utilizar plataformes municipals per a difondre en el coneixement dels productes d’aquesta multinacional encara que sigui de franc o fins i tot obtenint contraprestacions de la mateixa no coloca la nostra ciutat al capdavant de les ciutats innovadores en tecnologies de la informació. Si els seus assessors en tecnologia són bons professionals el que implca també imparcials, és clar l’explicaran que l’estratègia que estan prenent les ciutats i administracions realment avançades en tecnologies de la informació és justament la contrària, fomentat els estàndars oberts, construint el seus propis sistemes al seu voltant i formant els seus ciutadans i empreses per a que mai perdin la llibertat d’elecció tecnològica.

Sincerament, no crec que Barcelona hagi d’estar orgullosa d’haver signat un acord de col·laboració amb una empresa a la que el Tribunal de Justícia europeu acaba de ratificar una multa multimilionària per pràctiques anticompetència com diuen els anglosaxons, això no és fair play.

Rebi una cordial salutació,

Ramon Solé

Ramon Sole, (Email ) - 17-10-’07 17:44
Alex

Què us semblaria ajuntar-nos tot de col.lectius i persones que recolzem el programari lliure a Barcelona i preparar un manifest unitari o una nota de premsa, o fins i tot fer idear alguna acció?

Seria massa precipitat?

El local del meu col.lectiu (Kernelpanic) obrirem aquest diumenge 21 a les 20h per fer assemblea. Som al carrer Verdi 28 de Barcelona. Si finalment preparem un manifest conjunt ens podem reunir allà aquest dia, o qualsevol altre dia que es proposi. Ja direu. (també us podeu acostar aquest divendres a partir de les 20h hi ha xerrada/taller de Vim i després sopar vegetarià).

Alex, (Email ) (URL) - 17-10-’07 18:49
escuraninxols

Quanta, quanta mediocritat!

escuraninxols, (Email ) - 18-10-’07 01:24
Marc

Hola,

No vull ser l’“advocat del diable”, ni molt menys…

Però també crec que no és fàcil implantar aplicacions de codi lliure en una gran organització.

Marc, (Email ) - 18-10-’07 11:56
Josep A. Torres

Sencillament impresentables.
Si hi ha que reunir firmes o fer alguna solicitud o associació podeu comptar amb mi.
No es fàcil implantar aplicacions de codi lliure en grans organitzacions pero hi han empreses que són capaces de fer-ho perfectament bé. Tampoc es fàcil dirigir Barcelona i ho fan (tampoc vull dir amb això que ho facin bé pero almenys vull creure que ho intenten).

Josep A. Torres, (Email ) (URL) - 18-10-’07 20:57
(optional field)
(optional field)

Remember personal info?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.