openSUSE 10.3 o fregant la perfecció

Porto ja més d'una setmana usant openSUSE 10.3. Aquesta és sense dubte una gran versió: estable, polida fins l'últim detall i amb un rendim òptim. Hi una llista completa de millores que incorporà la versió 10.3. A la web d'openSUSE teniu com baixar la versió i molta documentació tècnica.

La versió 10.3 inclou les darreres versions de l'escriptori GNOME, el navegador Firefox i el paquet ofimàtic OpenOffice.org. Les aplicacions per defecte, almenys a GNOME, són l'F-Spot, el Beagle i el Banshee, que ja són les eines que uso habitualment.Per altra banda l'evolució a nivell de comunitat els darrers anys ha estat força espectacular. Des dels temps que el Yast era codi tancat i no es podia baixar la distribució d'enlloc fins a openSUSE on ja podem començar a parlar d'un projecte amb una comunitat important. El sistema de BuildService i la integració dels dipòsits de comunitat obren més el procés de distribució de programari per part de tercers i la comunitat en general.

En quant al nivell de catanalització és molt acceptable. La instal·lació i eines de configuració estan pràcticament en català, ja que s'ha importat la feina feta per Novell a Linkat (basada amb la versió comercial). L'openSUSE no serà mai tant cool com la Ubuntu però funciona tant bé o millor. I sense els frustrants problemes (que encara pateix Gutsy) de gestió de traduccions per culpa en gran part d'eines propietàries a les quals no deixen remenar.
jordi Monday 22 October 2007 - 11:20 pm | | Default

three comments

Jordi Massaguer Pla

El BuildService és realment impresionant. Permet crear paquets rpms (SuSE, RedHat, Mandriva, etc.) i .debs (Debian i Ubuntus) diferents segons cada distribució i cada versió (p.e. openSUSE 10.0, openSUSE 10.1, ….) a més ens els compila per diferents plataformes.

A més de donar el servei de compilació de paquets, el buildservice serveix per organitzar paquets, siguent la via per a què programes de la comunitat entrin dins la distribució.

Tot això de forma gratuïta i lliure. El BuildService es pot descarregar i té una llicència lliure, pel que podem redistribuir-lo i participar-hi.

Si això fós poc, el roadmap és molt ambiciós. El BuildService ens permetrà crear software appliances, una de les noves tecnologies que segur seran molt importants en els propers anys.

També serà l’eina per crear l’openSUSE i per tant per crear distribucions derivades d’aquesta, poguent re-aprofitar així el know-how de la gent d’openSUSE.

Jordi Massaguer Pla, (URL) - 25-10-’07 09:44
Juanmi

Disculpa… ¿cómo puedes decir “pulida hasta el último detalle”, y mostrar una pantalla en la que se nos enseña un ménú con un revoltillo de catalán e inglés? (Logout,Lock Screen, Instal.la…) Opensuse 10.3 está bastante peor terminada que la 10.2. En el año 2007 es INTOLERABLE en un sistema de escritorio que prentende ser serio la existencia de fallos garrafales como este. Esto ya se nota desde la instalacion, y la sensación que da es de CHAPUZA: ¿tú equiparías tu oficina con un sistema a medio traducir? Yo no, porque si algo tan básico está a media, qué no estará “mal” dentro de ella.

Juanmi, - 30-10-’07 14:26
Jordi

Desgraciadament cap distro té un nivell complet de catalanització. Això depèn de moltes comunitats, no només de l’autor de la distribució.

Jordi,

Jordi, - 30-10-’07 14:33
(optional field)
(optional field)

Remember personal info?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.