Benvingut al web del llibre Programari lliure: tècnicament viable, econòmicament sostenible i socialment just

Quant al llibre

El programari lliure planteja un nou model d’entendre les llibertats de l’usuari, la propietat intel·lectual i la creació i distribució de programari. Ha demostrat ser tècnicament viable, econòmicament sostenible i socialment just, i ha canviat la forma d’entendre la indústria del programari. El Linux, un sistema operatiu desenvolupat per voluntaris, es el vaixell insígnia d’aquesta revolució social i tecnològica que està atraient l’interès d’usuaris, empreses i administracions públiques d’arreu del món.

Aquest llibre és una introducció de caràcter divulgatiu sobre el programari lliure d'aproximadament dues-centes pàgines. En els vuit capítols del llibre es dóna una visió històrica del programari lliure, es tracten els avantatges i mites d'aquest tipus de programari, s'examina el marc jurídic que regula les noves tecnologies, s'analitzen els mètodes de producció del programari lliure, es fa un repàs als principals projectes lliures, i per últim es dedica un capítol complet al programari lliure en l'administració.


Quant a l'autor

Jordi Mas i Hernàndez (Barcelona, 1972), és enginyer tècnic de sistemes per la Universitat Oberta de Catalunya i cursa actualment el Master in Business Administration a EADA. Treballa com a enginyer de programari a l’empresa de codi obert Ximian - ara part de Novell - en el projecte lliure Mono. És coordinador acadèmic del màster en programari lliure de la Universitat Oberta de Catalunya i coordinador general de l’organització de voluntaris Softcatalà. També com a voluntari, col·labora en el desenvolupament del processador de textos Abiword i en l’enginyeria de les versions en català dels projectes Mozilla i Gnome. Com a consultor, ha treballat per a empreses com ara Menta, Telépolis, Vodafone, Lotus, eresMas, Amena i Terra España.

Llicència de l'obra
Aquesta obra és lliure i està sotmesa a les condicions d'ús d'una llicència Creative CoMmons. Es pot redistribuir, copiar i reutilitzar, sempre que es faci sense afany de lucre i donant crèdit al seu autor Jordi Mas i Hernàndez. Es pot trobar una còpia completa de la llicència a: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0.

Versions en línia

Versió  en HTML -Visualitzar (Versió de l'any 2005)
Versió en PDF - Baixar (Versió de l'any 2006)

A l'any 2006 l'Escola d'Administració Pública de Catalunya ha publicat una edició en paper. Més informació.